Регион

Колинда пожелела Србији добродошлицу у НАТО, па мало „поткачила“ Русију

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је у суботу да данашњем свету треба више, а не мање НАТО-а и поручила да ће бити прва особа која ће пожелети добродошлицу Србији ако уђе у НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да верује да ће то и догодити и истакла да треба убрзати политику отворених врата према новим чланицама, пренела је Хина.

– Црна Гора ће постати чланица за неколико месеци, али шта је са Македонијом? Контраверзе око имена не могу бити важније од сигурносне ситуације – рекла је Грабар-Китаровић.

Нагласила је и да сматра да ће новоизабрани амерички председник Доналд Трамп наставити сарадњу у Северноатлантском савезу.

Она је на панелу о НАТО-у у склопу Међународног сигурносног форума у канадском граду Халифаксу оценила да ће Трамп, после инаугурације и упознавања с информацијама, међународним обавезама које САД има с НАТО-ом и чињеницама да данашња ситуација у свету захтева северноатлантску сарадњу, оставити позитивно наследство у том пакту.

– Верујем да ћемо у будућности пронаћи заједнички језик, али сам сагласна и с чињеницом да треба да испуњавамо наше обавезе, почевши од моје државе Хрватске – поручила је Грабар-Китаровић алудирајући на Трампове изјаве током председничке кампање којима је доводио у питање начела на којима почива НАТО и позвао савезнике да уложе више у тај пакт, преноси Хина.

Додала је и да је присуствовала последњем самиту НАТО у Варшави где је, како је рекла, увидела да је Хрватска једна од ретких држава која није повећала своја издвајања за одбрану.

– За мене ту није реч о трошковима, него о инвестицијама, те о испуњавању међународних обавеза – рекла је Грабар-Китаровић и изразила задовољство што, како је оценила, хрватска влада озбиљно приступа међународним обавезама и новом концепту националне сигурности.

Говорећи о „руској претњи“, она је рекла да ту земљу неће „уплашити милијарде долара инвестиција“ у одбрану већ је потребна „солидарност“ и „брзе и окретне реакције на руско деловање“.

– Грешка коју смо направили с Кримом и Украјином је била у томе што смо били преспори у свом одговору – сматра Грабар-Китаровић и поручује да „Русија није смисао постојања, непријатељ или супарник НАТО-а“, већ да са њом треба сарађивати.

 

Извор: Tanjug