Издвајамо Свет

Комерсант: Москва за мигове од Вучића има ЈЕДАН ЗАХТЕВ!

У Москви данас борави премијер Србије Александар Вучић, а главни циљ његове посете је потписивање споразума о испоруци сешт руских ловачких авиона МиГ-26 Србији по веома повољним условима, док Москва заузврат рачуна на то да ће Београд донети одлуку о томе да се руским сарадницима у хуманитарном центру у Нишу да дипломатски статус, пише данас “Комерсант”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, међутим, јасно ставио до знања да са том одлуком не долази у Москву, наводи лист.

Уз подсећање да је договор о посети Вучића Москви постигнут током недване посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, московски лист наводи да ће Београд заправо имати да плати само ремонт авиона, а да ће их добити практично бесплатно, што је после сусрета са Лавровом потврдио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, рекавши да се не ради о “куповини, већ о поклону”.

Истина, Вучић инсистира на томе да Србија авионе ипак купује премда по цени “далеко испод тржишне”, што је за њега од великог значаја.

Вучић је уочи посете Москви рекао и да Србија преговара са Руском Федерацијом и о испорукама система ПВО.

Према подацима “Комерсанта” из извора блиских српској влади ради се о једном типу система “Бук”, који би већ наредне године могао да буде испоручен Београду.

Објашњавајући зашто споразум о испоруци оружја Београд склапа управо са Москвом, начелник генералштаба Љубиша Диковић подсећа да је 80 одсто српског наоружања руске производње.

Други разлог је то што “нико не може да да тако повољне услове за МиГ-ове”, наводи његове речи лист.

Војна сарадња са РФ, према речима Диковића, није случајна, већ је “заснована на пријатељству и сличним погледима на свет и безбедносна питања”.

Комерасант” подсећа да Србија у војној области не сарађује само са Русијом него и са другима и то такође по повољних условима.

Наредне године Београд ће од САД на поклон добити 30 нових “хамера”, а планирано је да се за српске специјалне јединице набави 13 борбених хеликоптера немачко-француске производње са наоружањем, при чему Срби рачунају да ће четири добити на поклон, пише московски дневник.

“Комерсант ” пише да су Вучића уочи посете Москви питали да ли ће заузврат руским сарадницима хуманитарног центра у Нишу дати дипломатски статус, аналогно са правима који имају војници НАТО који прелазе српску територију.

Москва на томе инсистира одавно а Београд до данас одлаже одлуку страхујући од проблема са ЕУ која се томе оштро противи, сматрајући да је то корак ка стварању војне базе у Нишу.

Српски премијер је одговорио увијено: “Одлуку о томе донеће наша влада. Ја га у Москву на тацни не носим.”

То може да значи да се та одлука одлаже до посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду, која је предвиђена за почетак 2017. године, закључује “Комерсант”.

Извор:Танјуг