Издвајамо Свет

КУРЦ: У Европи може бити мира само са Русијом

ЕУ мора да побољша однос са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц позвао је данас светске силе и државе суседе Сирије да се врате за преговарачки сто и подвлачи да ЕУ мора да побољша однос са Русијом.

– У Европи може бити мира само са, а не против Русије. Не смемо, такође, земље попут Украјине, Белорусије или Јерменије ставјати пред одлуке за или против нечег. Добри односи морају бити могући са Русијом, као и ЕУ – прецизирао је шеф аустријске диплоамтије.

Он истиче да ће један од приоритета аустријског председавања ОЕБС-у идуће године бити дијалог са Русијом и обнављање поверења међу државама чланице ове организације.

– Не постоји војно решење конфликта у Сирији – оценио је Курц у интервјуу бечком дневнику „Естерајх“.

Курц је рекао да је неопходан повратак светских сила САД и Русије, као и регионалних сила, посебно Саудијске Арабије, Ирана и Турске за преговарачки сто, те да треба оживети у Бечу започети мировни процес.

Посебно, како истиче, Русија има велику одговорност да да допринос мирољубивом решењу путем преговора.

Када је реч о неслагању са аустријским канцеларом Кристијаном Керном у вези вета на приступне преговоре са Турском, Курц поручује да води доследну политику, те и да не припада онима који у Бечу говоре једно, а у Бриселу друго.

– Нашим ставом имамо много партнера, као што је Европски парламент – казао је Курц и тиме одбацио тврдње да је Аустрија доживела неуспех да нађе савезника у ЕУ за свој став.