Издвајамо Свет

ЛАВРОВ ОБЈАСНИО НАМЕРЕ ЗАПАДА: „Тешким наоружањем надомак Русије САД и НАТО свесно…“

„Потези САД и НАТО савеза на такозваном „источном фронту“ стварају снажан утисак да Америка и Алијанса намерно подстичу тензије“, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу италијанском листу „Коријере дела сера“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сведоци смо јачања војног потенцијала, јачања војног присуства и НАТО инфраструктуре на такозваном „источном фронту“ тог савеза. То је без преседана од краја хладног рата и циљ је да се изврши војни и политички притисак на нашу земљу – рекао је Лавров.

Он је додао да се близу граница Русије изводе борбене вежбе које су често провокативне и да се под изговором „митске претње са истока“ размештају америчке снаге и тешко наоружање у државама централне и источне Европе.

– Стиче се снажан утисак да САД и НАТО намерно подстичу тензије – рекао је Лавров и подсетио да су све те акције одобрене на самиту Алијансе у Варшави у јулу.

Он је оценио да НАТО и неке његове чланице покушавају да остваре своје геополитичке циљеве упркос нормама и принципима међународног права и подсетио на бомбардовање бивше Југославије, инвазију на Ирак и агресију на Либију.

Лавров је рекао да је Русија приморана да предузме одговарајуће мере да би ојачала своју заштиту и да то чини на својој територији, за разлику од САД и бројних других земаља.

– Бићемо спремни за дијалог и сарадњу са НАТО савезом, али само под условом равноправности, тачно онако како је наведено у Оснивачком акту НАТО-Русија – изјавио је Лавров италијанском листу, а преноси ТАСС.

Он је поновио да Вашингтон није предочио никакав доказ да се Москва мешала у изборни процес у САД и напоменуо да су председнички избори на којима је побиједио Доналд Трамп били унутрашња ствар Америке.

– Ако је неко покушао да се меша, то су били амерички савезници. Само прочитајте шта су многи европски лидери рекли и написали о Трампу током изборне кампање – рекао је шеф руске дипломатије.

Извор: Срна