Издвајамо Свет

ЛАВРОВ ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Добили сте мигрантску инвазију, јер свуд гурате свој нос и дестабилизујете Европу!

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је на годишњем састанку министара иностраних послова ОЕБС-а осудио „мит о руској опасности“.

Он је оптужио „западне ратне хушкаче“ да дестабилизују Европу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Само дијалог равноправних ће створити атмосферу потребну за објективну анализу војних потенцијала (руских и западних) у Европи“, нагласио је он на састанку у Хамбургу.

„Хајде да заједно видимо шта је и чије је на мапи Европе. Верујемо да ће та анализа убедљиво показати да је руска претња мит и ко је стварна претња“, рекао је он, позивајући се на проширење НАТО и распоређивања њихових трупа на истоку, што је Москва осудила у више наврата као напад на њену безбедност.

Лавров је такође јасно указао на то да западна интервенција на Блиском истоку дестабилизује тај регион и угрожава европску безбедност, док Русија и Запад одавно размењују оптужбе за грађански рат у Сирији.

„Поштено треба разговарати о узроку кризе с мигрантима у Европи која је резултат грубог мешања у унутрашње ствари земаља на Блиском истоку и у северној Африци, што је довело до хаоса, до тероризма“, нагласио је Лавров. О сукобу у источној Украјини, он је рекао да је Кијев сасвим смањио мировне напоре одбијајући директан дијалог са проруским побуњеницима у Донбасу.

Супротно Лаврову, Павло Климкин, шеф украјинске дипломатије, оштро је критиковао „руску агресију“ и поново позвао да се наоружана полицијска мисије ОЕБС-а распореди у зони сукоба и на руско-украјинској граници.

Немачка, која је ове године председавала ОЕБС-у, организацији насталој током Хладног рата да би се ојачао дијалог Истока и Запада, указала је на погоршање односа у тој институцији.

„Стубови (ОЕБС) се руше, тон између Истока и Запада постаје све оштрији“, указао је министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

„Морамо да заједнички одговоримо на нове изазове тероризма, екстремизма, сајбернапада. Морамо да обновимо изгубљено поверење.“

 

Извор: Танјуг