Издвајамо Србија

ЛЕГИЈА ЗБОГ ЋУРУВИЈЕ РАСТУРИО „ПОСКОК“: Сведочење бившег начелника УКП

Полицијска јединица „Поскок“ расформирана је 2001. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полицијска група “Поскок“, која се после петооктобарских промена бавила истрагама политичких убиства, расформирана је 2001. само десетак дана након сазнања да су двојица припадника ЈСО учествовали у убиству новинара Славка Ћурувије.

Случајно или не, то се десило пошто је шеф Поскока Љуба Милановић ступио у контакт са командантом ЈСО Милорадом Улемеком Легијом и договорио преко њега сусрет са двојицом његових људи. Уместо заказаног састанка, Милановић је преко ноћи смењен “јер је чачнуо у нешто што није смео“, а група је угашена и припојена Управи за борбу против организованог криминала.

Саботажа ДБ

Ово је јуче пред Специјалним судом у Београду, у наставку суђења за убиство Ћурувије, изјавио Миле Новаковић, бивши припадник “Поскока“ и начелник Управе криминалистичке полиције. Новаковић, међутим, није могао да каже имена двојице припадника ЈСО с којима је Милановић хтео да се нађе.

Љуба је, каже он, “понео та имена у глави“, не оставивши за собом писани траг.

– Из авиона је било видљиво да иза убиства Ћурувије стоји потпис ДБ. Ми смо смо као тим до тада имали информацију да је на месту злочина виђен бели “голф“, који је у ДБ задужио оптужени Ратко Ромић, и у том правцу смо усмерили истрагу. Убрзо смо посумњали и на Микија Курка. Шта је Милановић сазнао поред тога, ја заиста не знам – изјавио је Новаковић на почетку сведочења.

Према његовим речима, оперативци “Поскока“ су током истраге овог злочина налетели на “зид ДБ“, јер им није било дозвољено да директно постављају питања Ромићу и осталима који су учествовали у праћењу Ћурувије.

Извор:Србија Данас/Информер