Издвајамо Србија

МАЕСТРАЛНА ЗАВРШНА РЕЧ МЛАДИЋЕВЕ ОДБРАНЕ: Ево шта је рекао бранилац – РАТКО МЛАДИЋ НА СЛОБОДИ?

Фото: Јутјуб

Oдбрана Ратка Mладића поново jе данас позвала судиjе Хашког трибунала да Mладића ослободе по свим тачкама оптужнице, одбацуjући тврђу тужилаштва да су доказали његову кривицу.

ХAГ – Oдбрана Ратка Mладића поново jе данас позвала судиjе Хашког трибунала да Mладића ослободе по свим тачкама оптужнице, одбацуjући тврђу тужилаштва да су доказали његову кривицу.

„У свим аспектима овог предмета, тужиоци нису успели да докажу кривичну одговорност генерала Mладића“, рекао jе на краjу завршне речи Mладићев бранилац Драган Иветић.
Tиме jе, како се наводи, окончан четворогодишњи процес, а судиjе ће од данас радити на доношењу пресуде чиjе jе изрицање предвиђено до новембра 2017. године.

Иветић jе рекао да Mладић мора да буде ослобођен зато што су „брањени градови били не само Сараjево и Сребреница, него и сви локалитети у општинама коjе jе бранила оружана сила, одбиjаjући да те градове отвори“.

Oн jе такође негирао тврђу тужилаштва да су Mладић и његов врховни командант Радован Kараџић били „кључни партнери“ у удруженом злочиначком подухвату чиjи jе циљ било стварање нове српске државе траjним и насилним уклањањем муслимана и Хрвата са великог дела териториjе БиХ.

На речи тужиоца да jе Mладић своjом воjском могао да прође кроз Босну као кроз сир, Иветић jе рекао да jе „Mладић са воjском могао да пресече Босну, али то ниjе учинио, већ се бранио од напада Aрмиjе БиХ, преноси фена.

Говорећи о оптужби за геноцид у Сребреници, бранилац jе тврдио да тужиоци „не знаjу када се догодио састанак“ Mладића са сарадницима „на коjем jе, како тврде, одлучено да се убиjаjу муслимански заробљеници“.

Oдбрана jе настоjала да Mладића огради од наређења коjим jе у септембру 1995. одобрио да пет тона горива буде употребљено за инжењериjске радове у околини Зворника, односно, по тврдњи тужилаца, за премештање масовних гробница у намери да се прикриjе злочин у Сребреници.

Негираjући да jе Mладић знао шта jе у том документу, Иветић jе рекао да jе Mладићев потпис могао бити злоупотребљен.

Tужилаштво jе захтевало да Mладић коjи jе оптужен за ратне злочине укључуjући геноцид над више хиљада муслимана у Сребреници 1995. године, буде осуђен и добиjе доживотну казну, уз образложење да би краћа казна била „увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду“.

Извор: Танјуг