Издвајамо Србија

МИНИСТАР ОДБРАНЕ РУСИЈЕ НАРЕДИО: Помоћи Србији, хитно!

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу задужио свог заменика, генерала Виталија Антонова да хитно реализује испоруку шест „мигова 29“ и модерног наоружања Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је листу „Информер“ у четвртак речено у више одлично обавештених дипломатских кругова и у Београду и у Москви.

Уочи посете Русији премијера Александра Вучића, који ће, како је најављено, 21. децембра потписати уговоре о испоруци шест авиона „миг 29“ и другог наоружања нашој земљи, руски министар одбране Сергеј Шојгу издао је наређење да се Србији у најкраћим роковима помогне.

Антонов похвалио Србију због Сирије

Генерал Виталиј Антонов, подсетимо, похвалио је Србију због одлуке да помогне руску иницијативу за слање хуманитарне помоћи цивилима у Сирији. У ту хуманитарну акцију, осим Јерменије и Белорусије укључили су се и Србија, Кина, Азербејџан, Индија и Казахстан.

– Пружање хуманитарне помоћи сиријском народу представља важан корак кад је реч о иницијативи Русије у Сирији. Захвални смо свима који нам помажу – истакао је Антонов том приликом.

Помоћи Србији, хитно!

За реализацију тог посла Шојгу је задужио најближег сарадника, заменика министра одбране генерала Виталија Антонова.

– На једном од састанака министар Шојгу је генералу Антонову у присуству представника српске стране предао папир с листом потребног наоружања и опреме, дословце рекавши: Генерале, завршите ово! Помоћи Србији хитно, све што се може! – преноси један од наших саговорника.

Нема скривених услова

Према његовим речима, Русија помоћ не условљава никаквим контрауслугама Србије.

– Нема скривених услова, никаквих тајних уговора који су наводно потписани, а у којима се Србија обавезује да неће ући у ЕУ или тако нешто. Све те лажне информације у српским медијима пуштају лобисти НАТО пакта, који по сваку цену хоће да осујете добре и партнерске односе Србије и Русије – наводи извор листа „Информер“, и објашњава да је овде у питању „чисто и искрено пријатељство и савезништво“.

– Председник Путин без икаквих задњих намера или интереса жели да помогне братском српском народу. Не пада му на памет да помоћ условљава. Знам да је многима на Западу тешко да то разумеју, али у међународним односима има примера искреног братства и пријатељства, у којима интерес није у првом плану – наводи Информеров саговорник, високо позиционирани службеник у руском министарству одбране.

Нема лепше вести

Братислав Гашић, бивши министар одбране, на другој страни каже да нема лепше вести од аранжмана са Русима.

– Реч је о значајном помаку у борбеној готовости Војске Србије. Поготово за ваздухопловство, које је неоправдано, дуги низ година било запостављено. Радујем се томе и поносим се што сам макар мало био део тог система – закључује Гашић.

 

Извор: Информер