Издвајамо Србија

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ШАРЧЕВИЋ: Бахате ђаке слаћемо и у ПОПРАВНЕ ДОМОВЕ!

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је увођење драстичних казни за све бахате и недисцпилиноване ђаке, а као крајњу дисциплинску меру чак и слање у поправни дом!

Све ово ће се ускоро наћи у новом Закону о основама система образовања и васпитања како би се искоренило насилничко понашање у школама. Одлуку министра подржали су и просветни стручњаци, који сматрају да се “школским силеџијама” мора стати на пут, нарочито након последњег случаја, кад је ученик ошамарио наставницу у Техничкој школи у Младеновцу!

Министар просвете каже за Информер и да се убудуће сваки напад на професоре неће третирати као обичан прекршај, већ као напад на службено лице.

– Имаћемо нулту толеранцију за насиље у школама. Залагаћемо се за оштрије казне, дисциплину, изрицаћемо опомене, новчано кажњавати родитеље за непримерено понашање и велики број изостанака њихове деце – објашњава Шарчевић и напомиње:

Казне за бахате ђаке:

* опомене за понашање
* смањење оцене из владања
* новчане казне за родитеље
* разговори са социјалним службама
* слање у поправни дом

– Изузеће из породице, односно слање у поправни дом, наступиће као крајња опција. Министарство просвете и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реаговаће у екстремним ситуацијама кад родитељи нису у стању или не желе да се баве својим проблематичним дететом – открива министар.

Да је поправни дом идеално решење за бахате и недисциплиноване ученике, сматра и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

– Наставници нису заштићени ни од министарства, ни од родитеља, па се зато велики број ђака по ходницима и у учионици понаша неваспитано и безобразно, без поштовања ауторитета и хијерархије. Зато сматрам да су слање проблематичних ђака у поправни дом на пар месеци, друштвено користан рад, чешћи разговори са психологом и педагогом уз обавезну сарадњу са родитељима кључ за решавање овог проблема, који је све више присутан по школама – истиче Антић.

Синдикат: Вратите нам достојанство

У Синдикату просвете поручују да ће од министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића затражити хитне измене закона који ће наставницима врати достојанство.
– Деца су заштићена као бели медведи, све што ураде се прашта и позива се на којекаква права и законе. А шта је са нама професорима?! Када би ситуација била обрнута, па наставник ударио дете и понашао се непримерено, он би одмах био избачен из школе – кажу у Синдикату.

Психолог Александра Јанковић сматра да ученицима који се понашају силеџијски, и који за то још имају заштиту родитеља, мора да се стане на пут.

– Живимо у времену где деца не поштују ауторитет, не знају за ред и културу, намећу своју вољу и права, а уз то су превише размажена и заштићена од родитеља. Ђаци који не признају ауторитет и васпитно су запуштени морају да се кажњавају, па чак и шаљу у поправни дом – објашњава Јанковићева.

Извор:Информер.рс/Ј.М