Издвајамо Регион

МИРО КОВАЧ: Хрватска је за Србију ЗАПАД, неће нам Вучић делити лекције!(ВИДЕО)

Миро Ковач, бивши министар спољних послова Хрватске а сада посланик ХДЗ у хрватском Сабору изнео је своје мишљење о тренутним односима са Србијом, блокади отварања поглавља, афери „чоколадица“…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах на почетку разговора Ковач је одбио тврдњу да су односи Хрватске и Србије због хрватске блокаде поглавља 26 у преговорима Србије с ЕУ разлог све лошијих односа две земље.

– Ма не. Односи су све бољи. Ако погледамо и трговинску размену и контакте између грађана односи су све бољи. Има доста туриста који долазе у Хрватску. Има политичких тема које су важне, круцијалне и те теме морамо да решимо. Чињеница јесте да хрватска Влада није дала зелено светло за отварање тог поглавља. Хрватска има примедбу, сматра да Србија није испунила критеријуме. То је сасвим легитиман став. Ни ЕК ни Србија не одлучују хоће ли бити отворено поглавље, одлучују земље чланице. Што пре испуне услове, то боље за Србију и за хрватску мањину – рекао је Ковач.

Бивши министар нагласио је како је реторика српског премијера Александра Вучића неприхватљива.

– Ја сам на то већ летос упозоравао. Нисам допуштао да се пређе граница доброг укуса. Упозоравао сам на то и јавно одговарао члановима владе Србије када су вређали хрватски народ. Вучић би више требало да се бави развојем српског друштва, а не друштвом у Хрватској. Сведочимо интерпретацији хрватске збиље у Србији. Да смо усташе, да смо фашисти… То је константна битка. 90-их година је то било интензивно, да смо усташе, да смо кољачи… Таква реторика је неприхватљива. Хрватска је земља западног света, држава која има демократски устав, која је слободна, демократска држава, чланица ЕУ и НАТО савеза и нама нису потребне лекције из Србије о томе какво је хрватско друштво. Ја се не сећам таквих доцирања од неких земаља када је суседна држава у питању. Јесте ли икад приметили да у Хрватској постоји хајка, тенденција да се мешамо у унутрашње ствари Србије? Ми се у Хрватској првенствено бавимо сами собом, а проблеме с којима се сусрећемо решићемо сами – казао је Ковач.

Коментарисао је и позив америчког потпредседника Џоа Бајдена упућен хрватском премијеру Андреју Пленковићу.

– Сам је дао да се објави саопштење. Ја сам га прочитао, разговарало се о сарадњи на подручју југоисточне Европе. Био је то цивлизован разговор и то је нормална ствар, каже Ковач за „Н1“.

Не мисли да Хрватска оваквим понашањем гура Србију у наручје Русији.

– Немојмо претеривати, битно је да останемо трезвени. Нема драме, нема хистерије. Ово је сад шанса да се поклони потребна пажња хрватској мањини. Моја је жеља да Србија поклони онолико пажње као што то чини према мађарској мањини, која се јако добро осећа. Некада је у Србији било 200.000 Хрвата, данас их је између 50 и 60 хиљада. Ово је сада шанса и за српску владу и за власти да покажу да им је стало – сматра Ковач.

Одбио је аргумент да ХДЗ није једнако критичан према Вучићу и његовој странци која је ушла у европску народну партију.

– ХДЗ је једина странка која није била за примање СНС-а у нашу европску породицу. Одлука није једногласна, није такав механизам. ХДЗ то није могао да спречи. Али исто тако желимо да се процес трансформације друштва у Србији настави. Да имамо партнера с којим ћемо моћи да сарађујемо – сматра Ковач.

Не мисли да је председница Хрватске требало да се извињава због афере чоколадица.

– То су претеране интерпретације у јавном простору. Треба с тим друштвеним мрежама, које су корисне, које сви користимо… Морамо паметно знати да користимо та оруђа – закључио је Ковач за Н1.

Извор:Н1