Издвајамо Свет

МИСТЕРИОЗНИ БРОД ДУХОВА: Напуштени југословенски понос плута Атлантиком!(ВИДЕО)

Кренуо је на своју последњу пловидбу према резалишту када се из непознатог разлога „ослободио“ од брода који га је вукао и самостално запловио морем северног Атлантика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски крузер МВ Љубов Орлова, први из серије од осам крузера класе Марија Јермолова израђен је 1974. године у бродоградилишту Краљевица у Југославији као део уговора СССР и Југославије с циљем спасавања југословенске бродоградње, од 2013. без надзора плови Атлантиком, пише Винтиџ Њуз (Тхе Винтаге Неwс).

https://youtu.be/5z3pgCFnZeE

Иначе, труп брода је појачан за пловидбу леденим морима, и неко време се користио за антарктичка путовања.

Ослободио се првог дана

Пошто је одлучено да брод више не може да превози путнике, МВ Љубов Орлова стајао је пуне две године у луци Свети Џон у канадској покрајини Њуфаундленд.

Током две године стање крузера се веома погоршало због чега је 2013. кренуо на пут према последњем почивалишту, према Доминиканској Републици.

Првог дана те последње пловидбе дошло је до пуцања каблова којим је крузер био везан за вучни брод. Од тада, без посаде и без надзора, плута хладним Атлантским океаном.

Забринути због претње коју је брод представљао за операције извлачења нафте и плина на том подручју, Канада је послала 157-тона тежак брод Атлантик Хоук да помогле у тегљењу МВ Љубов Орлова.

Везали су га, а кад су стигли до отвореног канадског мора наређено је да се крузер ослободи. Тиме су опрали руке и више за њега нико не брине.

Иде према Европи

Неко време се веровало да је потонуо, али Америчка обавештајна служба објавила је сателитске снимке који показују да крузер још увек плови и да је последњи пут виђен око 1.300 наутичких миља удаљен од ирске обале. Снимци показују да га струја носи према Европи.

Из канадског министарства саобраћаја наводе како је за њега одговоран власник брода и траже да престану да их повезују с овим проблемом. С обзиром на кретање морских струја, брод може да заврши било где, од запада Африке до Норвешке.

Извор:Винтиџ њуз/Нет.хр