Србија

Најближи ПУТИНОВ САВЕТНИК у Београду: Ево какву поруку је послао Србима!

Железњак, који ће данас посетити Српску напредну странку и разговарати са њеним руководством, обишао је Храм на Врачару са потпредседником СНС-а Марком Ђурићем

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије за међународну сарадњу Сергеј Железњак посетио је данас Храм Светог Саве у Београду, где је поручио да Русија подржава Србију у њеној неутралности и одбрани суверенитета. Он је истакао да Москва неће тражити од Београда да се определи између Русије и Европске уније.
Како је рекао, Русија разуме да се Србија налази пред ЕУ, те да би било нормално да се ти односи даље развијају, али је истакао да ЕУ треба да поштује националне интересе Србије.
– У ЕУ долази до догађаја који могу битно да промене политичку карту Европе, све су јаче политичке силе које подржавају националне интересе европских држава. Европске интеграције не могу бити против интереса народа – рекао је Железњак.

Loading...

– Москва не тражи такве одлуке ни од кога, не само од Србије. Сматрамо да треба развијати сарадњу са свима, и желимо да се та сарадња развија на основу узајамне користи, јер је то основа дугорочне сарадње – рекао је Железњак одговарајући на питање да ли ће Москва тражити од Београда да се определи за исток или запад.

– Ако се сарадња развија на узајамно корисним односима, томе неће нико сметатати, али уколико се намећу прописи и правила то нико неће трпети – приметио је Железњак.

Он је поновио да подржава вољу српског народа, али и других народа на Балкану, за неутралност, наводећи да је неутралност за Србију и Балкан вероватно најбољи начин да очувају суверенитет и развој.

– Све одлуке се морају доносити на основу воље народа и ми веома поштујемо то што Србија слуша глас народа – рекао је Железњак, додајући да је данас тачно девет година од како је Скупштина Србије усвојила одлуку о неутралности.

Он је додао да се односи Србије и Русије, али и са другим земљама и организацијама, морају градити на основу поштовања међусобних интереса.

– Ниједна држава која себе поштује неће трпети да јој се намеће туђа воља, подршка суверенитету и наставку сарадње представља најбоји пут за одрзавање мира – рекао је Железњак.

Железњак, који ће данас посетити Српску напредну странку и разговарати са њеним руководством, обишао је Храм на Врачару са потпредседником СНС-а Марком Ђурићем, где га је владика Арсеније упознао са историјатом храма.

Такође, служен је и помен трагично настрадалима у јучерашњој авионској несрећи, а Ђурић је Железњаку изразио саучешће.

Железњак је казао да је посебно значајно што је Србија изразила саучешће поводом јучерашње велике трагедије.

– Иначе, Русија подржава Србију у свему, у њеној неутралности и одбрани њеног суверенитета – рекао је Железњак.

Ђурић је изразио саучешће, истичући да су у трагедији страдали сјајни утметници и људи који су и нашој земљи много помогли, а који су и сада ишли да помогну народу Сирије у једном од њихових најтежих момената.

Он је истакао да српски и руски народ вежу љубав и братство кроз многе векове, те додао да се чини да живимо у времену у којем нам је то потребније него икада.

– Са представницима Јединствене Русије данас разговарамо и о јачању наших политичких, економских и одбрамбених односа, како би они у будућности биљи још бољи, јачи и чвршћи, у интересу свих грађана наше земље – рекао је Ђурић.

Извор: Танјуг/Телеграф.рс
Loading...
loading...
loading...