Издвајамо

НАСА УПОЗОРИЛА: Погодиће нас АСТЕРОИД који је збрисао диносаурусе

Фото: Јутјуб
Уколико се гигантски астероид спрема на пут ка нашој планети, не постоји ништа што би могло да га спречи, навео је доктор Џозеф Нут из НАСА-иног “Годард центра” на прошлонедељеној конвенцији Америчког геофизичког савеза.
Он је истакао да је Земља релативно неприпремљена за удар астероида и да посебно немамо никакву одбрану против оног који је димензија астероида који је проузроковао пропаст диносауруса.

Опасни астеориди и друго свемирско камење долазе у размаку од 50 до 60 милиона година.

Loading...

– Могли бисмо да кажемо како је дошао ред на тако нешто – рекао је доктор Нут.

Уопштено се сматра да су диносауруси изумрли пре око 66 милиона година, након што је астероид широк чак 10 километара погодио подручје данашњег Мексичког залива.

Најближи сусрет са астероидом у недавној историји наша планета је имала 1996. године и поново 2014. године, када је један прошао поред нас у непосредној удаљености од Марса, навео је Нут.

Да нисмо имали среће и да је астероид ишао директно ка нама, вероватно не бисмо имали довољно времена да се припремимо за удар, рекао је доктор, који сматра да би за евентуално уништење астероида биле потребне барем две свемирске мисије.

– Поседујемо технологију, уз помоћ које можемо да скренемо путање астероида готово сваке величине. Први задатак би био да се пошаље роботичка сонда према астероиду која би га погодила, а следећа мисија би подразумевала да “гравитациони трактор” тј. свемирски брод лети уз астероид и “помери га” даље од Земље уз помоћ гравитације – навео је даље доктор.

Оваква стратегија би вероватно функционисала на астероидима који су широки 400 метара. Веће свемирске стене би вероватно захтевале неколико удара сонди и покушај уништења астероида нуклеарном бомбом.
Извор: Bussinesinsider/ Express
Loading...
loading...
loading...