Русија

НАТО у своју мрежу може да ухвати само ситну рибу, а Путин…

Руски амбасадор Александар Чепурин каже за РТС да Русија нема намеру да било коме држи лекције, као и да Срби најбоље знају шта је за њих добро. Потврдио је да ц́е премијер Дмитриј Медведев посетити Београд, али није могао да прецизира датум посете.

– Таква је дипломатска пракса. Предата је позивница, она је прихвац́ена са захвалношц́у, а сада премијери одређују када ц́е бити прихватљиво за њих двојицу да се одржи тај састанак. У оваквим случајевима оквирни рокови се не договарају, вец́ само конкретни рокови и датуми и када постоји узајамни споразум о томе тек тада можемо да дођемо до конкретног датума – објаснио је Чепурин.

Чепурин истиче да Русија није равнодушна према судбини Србије.

– Србија за нас није само једна од 200 земаља света, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје. Могу да кажем да стабилност региона за нас има апсолутно посебан значај и овде чврсто подржавамо Србију у више питања, као што су и питања Косова и Републике Српске, а истакао бих и да су председник Владимир Путин и Сергеј Лавров добро упознати са балканском проблематиком – рекао је руски амбасадор.

Срби су најпаметнији сами
Напоменуо је да Русија нема намере да неком држи лекције, као ни да даје оцене.

– Ми немамо никакве намере да неком држимо лекције, да дајемо неком оцене. Ми не намец́емо наше вредности, али према могуц́ностима се трудимо да помогнемо. Срби су најпаметнији сами, народ разуме шта је за њега добро, шта је лоше, које су вредности важне за њега. Народ то осец́а изнутра. Наша сарадња је узајамна подршка на путу према будуц́ности – каже Чепурин.

Говорец́и о војној неутралности Србије, руски амбасадор тврди да Русија разуме тежње Београда према широј сарадњи у тој сфери.

– Русија се са поштовањем односи према политици војне неутралности Србије. Са разумевањем доживљавамо тежње Београда према широј сарадњи у овој сфери, као што је случај са НАТО-ом и појединим чланицама Алијансе, али и са организацијом споразума о колективној сарадњи са Русијом, Белорусијом, Казахстаном у интересима безбедности саме Србије. При томе, полазим од тога да војна неутралност подразумева равну удаљеност од војно-политичких блокова – објашњава Чепурин.

НАТО је рудимент прошлости
Руски амбасадор истиче да је НАТО прошлост, као и да сада могу само да ухвате неку „ситну рибу“.

– Управо се ове недеље у свом излагању руски председник Владимир Путин дотакао овог питања и рекао је да је Русија апсолутно спремна да преговара о стварању новог система међународних односа 21. века, да направимо нови, одговарајуц́и и безбедан начин узајамног комуницирања за све и за заједничку будуц́ност свих. НАТО је вец́ ствар прошлости, они само са великим трудом могу да ухвате у своју мрежу неку “ситну рибу” – тврди Чепурин.

Нема антируских Срба
На питање да ли познаје антируске људе у политичком врху Србије, Чепурин наглашава да не зна за такве људе.

– Искрено не знам антируске људе у политичком врху Србије. Могу да кажем да врло ценимо пажњу коју Србија посвец́ују развоју дијалога са Русијом и видимо да Србија разуме значај тог дијалога – објаснио је амбасадор.

Такође, наводи и да Русија нема везе са формирањем Владе у Србији.

– Ми немамо везе са формирањем Владе у Србији. Са оном владом која је вец́ формирана ми имамо изузетно добре односе, јер то радимо у интересу двеју земаља – указао је Чепурин.

 

Извор: rs.sputniknews.com/vestionline.com