loading...
Србија

Неки пензионери неће добити 5.000 динара, а неки од Нове године могу да “остану” и БЕЗ ЦЕЛЕ ПЕНЗИЈЕ

Једнократну помоћ у износу од 5.000 динара, коју је Влада пре месец дана доделила свим пензионерима у Србији, неће добити они који су поднели захтев за пензију, али је он још у процедури. Још једна вест за пензионере – они који нису извадили нову личну карту неће моћи да подигну пензије.

Како пишу “Вечерње новости”, један од услова за исплату једнократне помоћи је да пензионер има право на октобарску пензију. Међутим, то није довољно за оне којима пензија за тај месец припада, али им још није исплаћена зато што се њихови подаци обрађују.

Како за овај лист каже Јелица Тимотијевић, директорка сектора за односе са јавношћу у ПИО фонду, закључком Владе изричито је дефинисано да право на једнократну исплату имају корисници који су закључно са 14. новембром 2016. у евиденцији ПИО фонда за исплату пензија.

Она је навела да је у ове сврхе крајем новембра исплаћено 8,5 милијарди динара за око 1.695.000 пензионера, корисника права на привремену накнаду по основу друге и треће категорије инвалидности и инвалидне деце која имају право на привремену накнаду за време незапослености са пребивалиштем у Србији.

У ПИО фонду још немају податак колико је пензионера у међувремену преминуло не дочекавши својих 5.000 динара.

Без нове личне карте нема ни пензија?

Проблеме око пензија имаће и они који нису извадили нове личне карте. Наиме, рок важења старих истиче 31. децембра 2016. године, а они који нису набавили нове имаће велики проблем како од Нове године у банкама и поштама да подигну пензије, јер им стара више неће важити.

– На који начин ће се банке односити према чињеници да је лична карта истекла, при чему није споран идентитет грађанина, као и основ исплате пензије, није у надлежности МУП-а – кажу у полицији, пишу Новости.

У банкама још не знају како ће се у том случају понашати, али постоји могућност да се пензионери који нису извадили нове личне карте нађу у проблему.

Извор: Вечерње новости