Издвајамо Србија

НЕШТО СЕ СПРЕМА – ЗАПАД БИ ДА ОТЕРА РУСЕ: Биће фрке у нишком „шпијунском центру“ а Бондстил нико не дира!

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу функционише пуне четири године уз сталне претње затварањем, јер га Европска унија и Вашингтон сматрају шпијунским, војним гнездом. Иако је позив стално отворен, нико од оних који тврде да је Центар претња за безбедност није дошао у Ниш. У Центру се не осврћу на политику, њима је људски живот на првом месту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ниједан западни медиј није пренео ниједну вест о деминирању стотина километара уништених НАТО бомбама, о помоћи Центра у гашењу пожара на југу Европе, у земљама ЕУ, о интервенцијама током поплава у Босни и Херцеговини и посебној бризи о мигрантима са Блиског истока и Африке на путу кроз Србију.

У Центру се претерано не осврћу на ове претње, јер у њему раде стручњаци који не маре за политику, њима је људски живот на првом месту. Када се распала Југославија, распао се и заједнички систем одбране у ванредним ситуацијама. Зато су се Руси, чија је спасилачка служба у свим сегментима без премца у свету, нашли на југу Србије, како би поново повезали центре важне за реаговање у ванредним ситуацијама у овом делу света.

Поред скупе опреме последње генерације која је стигла из Русије, највећи бенефит њиховог боравка у нашој земљи је обука стручњака, а њих око две стотине прошло је и посебне курсеве у Русији, подсећа кодиректор центра Вјачеслав Власенко.

„У Руској Федерацији за обуку су изабране најбоље високошколске установе Министарства за ванредне ситуације Русије, то су Академија цивилне заштите у Москви и Универзитет ватрогасне службе, противпожарни универзитет у Санкт Петербургу. Упоредо с предавањима у Русији одржавају се тренинзи у Центру у Нишу, а користимо и могућности наше сателитске и видео опреме. Колеге слушају предавање код нас у Нишу, а професор из Националног центра за управљање у кризним ситуацијама предаје лекцију из Москве“, објашњава Власенко.

Он додаје да ће 2017. године бити одржано чак дванаест обука кроз које ће проћи око 200 стручњака из Србије. Теме су због климатских промена и небриге човека о природи актуелне у свим деловима света. Биће речи о иновационим технологијама гашења великих пожара у градовима, космичком мониторингу, систему цивилне заштите у урбаним срединама.

Наши ватрогасци-спасиоци проћи ће посебне курсеве претраге и спасавања на планинским рекама и у шумским пределима, кинолошки курс, и посебну обуку о спасавању на објектима железнице, посебно у тунелима. У Центру сматрају да је то улагање у будућност, јер Србија нема стручњаке за спасавање у тунелима, а реконструише и гради нове пруге — у плану је и изградња метроа у Београду.

Ми јесмо Руско-српски центар, али делујемо регионално, ми смо и регионални центар за обуку стручњака у другим земљама Балкана и Европе, у мају следеће године групи Срба који иду на усавршавање у Русију прикључиће се наше колеге из Македоније и Босне и Херцеговине, али и једне чланице Европске уније, најављује Власенко.

„Иако у Босни и Херцеговини политички односи нису релаксирани, захваљујући колеги Самиру Агићу договорили смо да у тим групама буду људи из Сарајева, из дистрикта Брчко, али и из Републике Српске. Недавно нас је посетила делегација спасилаца из Мађарске. Они су врло заинтересовани за усавршавање. Сада разматрамо питање укључивања Мађара у наше групе из Србије. Једина препрека коју имамо је језик, Македонци, људи из Србије и БиХ практично причају истим језиком, наши преводиоци путују са њима у Москву, остало је само да видимо како да помогнемо нашој браћи Мађарима да разумеју о чему говоримо“, каже наш саговорник.

Како Спутњик сазнаје, Центар је у преговорима са стручњацима из још две земље Европске уније које су веома заинтересоване да своје стручњаке из Ниша пошаљу на обуку у Москву и Санкт Петербург. У Центру још увек нерадо причају на ову тему, јер се плаше да би политика могла да поквари сјајну сарадњу остварену у протекле четири године. Нама је најважнија едукација, истиче кодиректор центра Вјачеслав Власенко.

„Пре две године Руска Федерација поклонила је Србији три ’учионице‘, реч је о специјалној рачунарској опреми за обуку, свака има своју специјализацију. Једна лабораторија налази се у Полицијско-криминалистичкој академији МУП-а Србије у Београду, у њој је акценат на пружању прве помоћи и разминирању, друга учионица предата је Београдском универзитету, а трећа Универзитету у Нишу. У њима се учи о безбедности и ризицима на раду. Схватили смо да је изузетно важно да људе из Србије и окружења обучимо за индустријски алпинизам“, додаје Власенко.

У Центру подсећају да је недавно Израел позвао Палестину у помоћ током гашења великог пожара, јер, како кажу, ванредна ситуација нема веру, нацију ни политичко опредељење. Она све вреба подједнако, а могуће ју је савладати само заједничким снагама.

 

Извор: rs.sputniknews.com