Издвајамо Свет

НЕВЕРОВАТНО: Сукоб Беле куће и Трампа!

– Неки од статистичких података који су наведени изгледа да не одражавају природу финансијског аранжмана између ‘Боинга’ и Министарства одбране – рекао је Ернест новинарима, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је раније позвао владу да откаже куповину новог председничког авиона који производи „Боинг“ због тога што је, како је рекао, превише скуп.

„Боинг“ производи нови 747 „ер форс 1″ за будуће председнике, али му је цена ван сваке контроле – више од четири милијарде долара. Откажите поруџбину!“, написао је Трамп на Твитеру, пренела је британска агенција.

Нешто касније Трамп је новинарима у Њујорку рекао да је смешно како „Боинг“ одређује цене.

– Желимо да „Боинг“ заради много новца, али не толико – казао је Трамп, који ће званично ступити на дужност председника САД 20. јануара 2017.

„Боинг“ за сада није коментарисао Трампову изјаву.

„Ер форс 1“ је један од највидљивијих симбола САД, примећује британска агенција, док је на веб-сајту компаније „Боинг“ наведено да амерички председници користе њене авионе од 1943. године.

Детаљи о укупној вредности новог уговора нису објављени, али је америчка авијација у јануару 2015. саопштила да ће „Боингов“ 747-8 заменити два авиона „ер форс“ која се тренутно користе за превоз америчког председника.

Америчка авијација је раније навела и да је за два нова авиона издвојила 1,65 милијарди долара, а са „Боингом“ је у јануару ове године потписала први уговор вредан 25,8 милиона долара. Авиони 747-8, дуги 73 метра и са распоном крила 68 метара, могу да лете директно од Вашингтона до Хонгконга, 1.600 километара даље него садашња верзија авиона „ер форс 1“.

Извор: Танјуг