Издвајамо Србија

НИКОЛИЋ ПОЈАСНИО СИТУАЦИЈУ: Хрвати да ћуте и да се покрију ушима, када се помену мањине!

Председник Србије Томислав Николић рекао је да би Хрватска требало да ћути и да се покрије ушима када се помињу мањине и однос према мањинама, према грађанима који нису исте вере и националности, према њиховој имовини и школовању

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уосталом, погледајте у последње три године колико су смањили буџет за финансирање и школовање националних мањина и за све остале потребе“, рекао је Николић новинарима у Крагујевцу.

Додао је да у Србији не види жељу да на било који начин отвара било какав сукоб са Хрватском, али да има границу до које трпи.

– Воду када притискате, па и она покаже отпор, а камоли народ као што је српски. Ко са нама хоће лепо – добиће лепше, ко са нама више не жели лепо – можда нећемо да узвратимо ружно, али немојте да очекујете да имамо неку превише добру сарадњу- рекао је Николић.

Председник је рекао да је сада на испиту Европска унија, да Влада Србије ради изванредно и да се потпуно припремила за отварање поглавља.

Међутим, каже председник, питање је шта значи протвљење Хрватске – да ли спроводи своју вољу или служи да оправда замор проширења Европске уније.

– Не могу да верујем да 27 држава не може да каже једној, да је могуће да је 27 држава на једној страни, а једна држава на другој, и да је она у праву и да се то толико поштује- рекао је Николић.

Сматра да ће се видети тачне намере ЕУ, а да Србија никада неће одустати од ЕУ, јер су јој циљ и жеља бољи живот и чланство у ЕУ.

– На ЕУ је да каже да ли нас тамо заиста хоће. Пошто је постало сасвим јасно да захтев око независности Косова не би могао да прође, онда ми се чини да се овако пролонгира улазак у ЕУ, јер се појављују државе које нам спочитавају решавање неких питања која ни сама нису добро решила- рекао је Николић.

„Стање у Војсци изванредно, али ресурси истекли“

Председник је оценио да је стање у Војсци Србије „изванредно“, али да је потребно обнављати „ресурсе који су истекли“.

Поводом погодбе са Русијом о набавци авиона „миг“, Николић је рекао да је најбољи начин за обнову ресурса Војске Србије да се ради на истим моделима на којима су пилоти обучени, уз повољне аранжмане које Србија има с Руском Федерацијом.

– Ми морамо да осигурамо Србију, то није техника којом ћемо било кога напасти, али је то техника којом желимо да се одбранимо и свима кажемо: ево, када сви улажете у одбрану и ми смо ту, ми улажемо у исту врсту одбране. Желимо да учествујемо у светској борби против тероризма, против сваког зла против кога се свет удружује- рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија жели да коначно буде „свој на своме“, а то не може без војске која би макар минимално била опремљена у складу са савременим достигнућима.

– Без сарадње, и са Русијом, и са НАТО-ом, ми то не бисмо могли да остваримо- рекао је Николић.

Извор:РТС/Танјуг