Издвајамо Србија

НИКОЛИЋ ВИШЕ НЕЋЕ ДА ЋУТИ И ПОРУЧУЈЕ: Човић је имао своју паравојску а никад није саслушан у вези атентата на Ђинђића!

Немојте ни сумњати у то да ја заиста желим да се коначно стави тачка на то. До 2012. није постојала политичка воља за решавање овог убиства
Председник Србије Томислав Николић је у ексклузивном разговору за Курир први пут проговорио о својим сумњама у вези са политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића 13. марта 2003. године. Николић отворено каже да пресудом Милораду Улемеку Легији није откривена права истина о атентату на премијера, те да су у откривању политичке позадине, која је, по њему, очигледно постојала, затајили Тужилаштво и тадашња власт.Николић сумња и у тврдњу некадашњег потпредседника владе Небојше Човића (сарадник „земунаца“ звани Ћоки) да је „чак четири сата“ саслушаван у вези с убиством Ђинђића. Такође, он се пита и одакле Човићу (сараднику „земунаца“ званом Ћоки) велика количина оружја којом се сам хвалио још током демонстрација 5. октобра.

Расветлити политичку позадину

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије наглашава и да по њему случај убиства Ђинђића никада није био потпуно и до краја завршен.
– Али, ко сам ја да о томе на тај начин размишљам без иједног папира у руци. Дакле, онај ко мисли да измести истрагу, расветљавање изван за то утврђених институција, тај заиста ризикује да то ради аматерски и да из тога не проистекне ништа што би расветлило политичку позадину убиства Ђинђића – сматра Николић.

Председник Србије каже и да је убеђен да до 2012. године није постојала политичка воља.

Велика мука

– Немојте ни сумњати у то да ја заиста желим да се коначно стави тачка на то, а убеђен сам да би Александар Вучић коначно могао потпуно мирно да стане пред грађане Србије и да каже: „Ево, имали смо нерешен случај Ћурувије, имали смо нерешен случај Ђинђића, ми смо то решили, то смо испунили.“ Искрено, мислим да он једва чека да се то коначно реши и да једну велику муку и бригу скине с леђа. А врло добро знам да није постојао ниједан микрон одговорности на било коме од нас. А ако постоји било која одговорност у односу на оно што је пресуђено, она је сигурно на тадашњој власти – каже Николић и појашњава:
– Превише је оружја изашло у октобру 2000. на улице. Тада се говорило, а то имате и у Бујошевићевој књизи (Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник РТС, прим. аут.) да се Човић (сарадник „земунаца“ звани Ћоки, прим. аут.) хвалио са не знам колико дугих цеви које је изнео на улице тог дана. То је знак да су поједини политичари имали своје, назовимо их, паравојске. И да су имали неке своје циљеве. Ви то добро истражујете, али видите Бујошевићеву књигу, писао је о 5. октобру. У тој књизи имате и како су се договарали и шта је рађено и ко је извео лица с дугим цевима из ФМП. Бујошевић је ту директно рекао да је Човић (сарадник „земунаца“ звани Ћоки) имао своје наоружане људе, нема ту шта да се тумачи.

Небојша Човић до закључења овог броја није одговарао на наше позиве и поруке.

Расветљавање злочина
ТРЕБА ФОРМИРАТИ ТИМ СТРУЧЊАКА КОЈИ ЋЕ УТВРДИТИ ИСТИНУ О АТЕНТАТУ

Председник Србије каже за Курир и да треба формирати експертски тим који би се бавио политичком позадином убиства:
– Никад нисам веровао у ефикасност рада анкетног одбора и резултате које може да да. Више верујем у то да добро обучени, школовани полицијски инспектори и људи из тужилаштва могу да утврде истину уколико желе. Није посао Народне скупштине да истражује било какав криминал, убиство. Мислим да је прави пут да се формира један тим стручњака који би нас обавестио имамо ли података или не, да ли су све пресуде које су донете у вези с тим случајем засноване на необоривим доказима или на политичкој вољи, тако да једном коначно смиримо страсти.

Кривична пријава: Николић о истрази после убиства
КАО ДА НИЈЕ НИ САСЛУШАВАН

На питање да ли му је необично да Човић (сарадник „земунаца“ звани Ћоки) никад за 13 година није озбиљно саслушан у вези с политичком позадином убиства, ни поред кривичне пријаве мајке и сестре, али и да је недавно у једним медијима тврдио да је саслушан у полицији четири сата, Николић каже:
– Сад залазимо у једну сферу рада Тужилаштва које је самостални орган и не би се требало уплитати у њихов рад. Међутим, ако је он саслушаван у вези са убиством премијера само четири сата, онда он уопште и није саслушаван! То ми личи на онај догађај са авионом који је имао квар кад смо летели у Ватикан. Пилот је могао да се спусти због отказивања мотора, али на аеродром нико није ни дошао, па чак ни обичан полицајац с улице није пришао и питао о чему се ту ради. Не бих да говорим превише о Тужилаштву, јер мислим да најпре треба ту рашчистити односе. Тако да прича о томе да је неко саслушаван „читава четири сата“ у вези с убиством председника тадашње владе, па то док се скува кафа, пита се како сте, како су у кући жена, деца, прође два сата…

Извор: Курир