Издвајамо Србија

НОВЕ ПРЕТЊЕ СРБИМА!? Могућа интервенција међународних сила у РС!

Фото: Јутјуб

Нове претње Србима у региону!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Валентин Инцко, високи предстваник међународне заједнице у БиХ, најавио је могућност војне интервенције у Српској уколико би тамошњи Срби и њихов лидер Милорад Додик покушали да одрже референдум о независности!?

Поред тога, Инцко је потврдио да ће ускоро бити уведене и економске и политичке санкције против власти у РС и Милорада Додика и то због недавно одржаног референдума о Дану Републике Српске!?

Према његовим речима у БиХ има сепаратиста који желе ту државу да поделе по етничким линијама, што би угрозило напоре Сарајева да се прикључи ЕУ.

– На једној страни имамо интеграцију у Европу и истовремено дезинтеграцију код куће. Може се десити да дезинтеграција буде јача од интеграције. То би могло да принуди међународне силе да интервенишу. Интервенисали бисмо уколико би биле пређене би црвене линије биле прекорачене. Ако би Срби у БиХ расписали референдум о независности, то би предстваљало ту црвену линију – рекао је Инцко.

Професор факултета безбедности Милан Мијалковски оцењује да су ово озбиљне претње по Србију и Републику Српску.

– Ово може бити окидач за озбиљне инциденте. Инцко се понаша примитивно и надмено, као да сам одлучује о свему, иако то није случај. Он наговештава зло на Балкану, за шта вероватно има подршку центара моћи са Запада. Смета му Република Српска, а никада се није огласио о претњама исламиста у БиХ – каже професор. Професор додаје и да о доласку страних трупа мора да донесе Савет за имплементацију мира у БиХ у коме се налази и Русија.

Милош Шолаја, професор ФПН из Бања Луке, каже да Инцко нема инструменте да спроведе претње.

– За плату од 25.000 евра Инцко распирује конфликте у БиХ како би оправдао своје постојање. Питање је само да ли је добио сигнал од неког из иностранства да ради то што сада ради. Србија треба да настави да ради то што ради, да сарађује са НАТО и са Русијом, и то је у најбољем интересу грађана РС – закључује Шолаја.

Извор:Србија Данас/Информер.рс