loading...
Издвајамо Србија

ОД РУСИЈЕ МИГОВИ А ОД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УЦЕНЕ: Стигли нови ултиматуми Србији!

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

После договора о набавци војне опреме из Русије, из Европске уније подсећају Србију на обавезе. План да се хитно отвори поглавље о спољној политици да би се Београд уцењивао.

Набавка шест „мигова 29“ ојачаће без сумње одбрану српског неба, али у односима Београда са Европском унијом може да дође до – наоблачења. Наши дипломатски извори из Брисела наводе, наиме, да ЕУ не гледа благонаклоно на посао века за нашу авијацију, јер се процењује да ће се на крилима руских авиона ојачати и политичка линија Србија – Русија.

Из седишта НАТО алијансе су суздржани у оцени овог аранжмана и за „Новости“ кратко поручују:

– То је билатерално питање Русије и Србије.

Портпарол високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич није директно одговорила на питање „Новости“ да ли би куповина руског оружја могла да представља проблем за процес европских интеграција, али је поновила који су наши задаци:

– Очекујемо да Србија поступа у складу са својом европском посвећеношћу према регионалној стабилности и стабилизацији.

Ипак, до сада је више пута истакнуто у закључцима Европског савета да Србија своју спољну и безбедносну политику мора да усклади са ЕУ до краја приступног процеса.

– Од Србије још нећемо тражити да се директно и одмах дистанцира од Москве, али то ће, како приступни процес одмиче, све више представљати проблем у европским интеграцијама ваше земље – истиче за „Новости“ извор из врха ЕУ.

Ова тема доћи ће на дневни ред када буде отворено поглавље 31, које се бави спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком. „Новости“ сазнају да у Бриселу настоје да оно буде отворено следеће године, да би Србију могли да условљавају током целог преосталог периода приступног процеса.

Шеф дипломатије и потпредседник Владе Ивица Дачић каже да Србија остаје посвећена наставку преговора са ЕУ, али и развоју пријатељских односа са водећим актерима међународне политике:

– Својим поступцима Србија никога не изазива и не представља опасност по друге.

Набавком „мигова“, тенкова и борбених возила, војни аранжман са Русијом неће бити завршен. Према сазнањима „Новости“, следећа тема о којој ће преговарати делегације двеју држава биће куповина ПВО система за Војску Србије. Наша земља заинтересована је за ракете „бук“ или „тунгуска“, које по својим перформансама више одговарају нашој земљи и задацима ВС. Руска страна начелно је сагласна, али постоји разилажење око цене. Ово питање биће решено крајем следеће године, после појачања „миговима“ и тенковима.

У Војсци наводе да је договор о набавци авиона добра вест, али и да предстоји пуно посла око пријема и начина њиховог коришћења.

Ремонт и модернизација шест руских и четири наша „мига 29“ биће најважнији део ове фазе. Уговором ће бити дефинисана опрема, наоружање и делови који ће пратити летелице. Помоћник министра одбране Ненад Милорадовић изјавио је јуче ће авиони добити радаре домета 120 км у откривању циља величине ловца и да ће бити наоружани ракетама ваздух-ваздух са активним радарским самонавођењем. Овако „освежени“ авиони служиће још најмање 14 година и биће на нивоу шведских „грипена“ какве поседује Мађарска.

ВУЧИЋ И ШОЈГУ 20 МИНУТА У ЧЕТИРИ ОКА

Вучић и Сергеј Шојгу, министар одбране Русије, у Москви су двадесет минута разговарали у четири ока. Договорено је, између осталог, да руски министар одбране у марту посети Београд, што би требало да буде увертира за долазак премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева.

 

 

Извор: Вечерње новости

loading...