Србија

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ – ДОЛАЗИ НАМ МЕДВЕДЕВ: На столу договор о наоружавању!

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Руски премијер Дмитриј Медведев ускоро долази у Београд… Очекују се нови пројекти у оквиру војно-техничке сарадње двеју држава, пре свега у наоружању и модернизацији Војске Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски премијер Дмитриј Анатољевич Медведев ускоро стиже у званичну посету Србији, потврдио је јуче Александар Чепурин, амбасадор Русије у Београду.

Чепурин није могао да прецизира тачан датум посете свог председника владе, али је нагласио да премијери Александар Вучић и Дмитриј Медведев увелико уговарају датум сусрета.

– Предата је позивница и она је прихваћена са захвалношћу, а сада премијери одређују када ће за њих двојицу бити прихватљиво да се одржи састанак државног врха. У таквим случајевима не уговарају се оквирни рокови, већ само конкретни датуми. Кад буде постигнут узајамни споразум о посети, можемо да дођемо и до тачног датума – истакао је Чепурин гостујући у емисији „Седмица“ Радио Београда.

‘Посебан партнер’

Према речима амбасадора, претходно ће највероватније у другој половини децембра Србију посетити и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

– Србија за нас није само једна од 200 земаља света… Ми ни случајно нисмо равнодушни према судбини ваше земље и тако је било увек током историје. Стабилност региона има апсолутно посебан значај и ми чврсто подржавамо Србију по више питања, као што су Косово и Метохија и Република Српска. Председник Путин и министар Лавров веома добро су упознати с балканском проблематиком – нагласио је Чепурин.

Не знам антируске људе у Влади Србије

Александар Чепурин је рекао да не зна за „антируске“ људе у политичком врху Србије:

– Искрено, не знам за такве људе. Ми веома ценимо пажњу коју Србија посвећује развоју дијалога са Русијом и видимо да у Београду разумеју значај тог дијалога. Са Владом имамо добре односе, јер то радимо у интересу двеју земаља.

Порука Црној Гори?

Руски амбасадор је истакао и да је НАТО пакт прошлост, као и да они сада могу да ухвате само „ситну рибицу“:

– Русија је апсолутно спремна да преговара о стварању новог система међународних односа 21. века. НАТО пакт је ствар прошлости, организација заостала из времена сукоба Запада са Совјетским Савезом. НАТО је данас изгубио свој смисао и они сада само великим трудом могу да ухвате у своју мрежу неку ситну рибицу – рекао је Чепурин, што су поједини аналитичари јуче протумачили као коментар о најављеном уласку Црне Горе у Западну војну алијансу.

Руски амбасадор је додао и да Русија и Србија имају активну војно-техничку сарадњу која тек треба да се развија.

– Припрема се реализација читавог низа пројеката, укључујући и оне у сфери ваздухопловне технике. Србија тежи сарадњи у војној сфери с Русијом како би обезбедила сигурност и безбедност за све своје грађане… Ми немамо намеру да неком држимо лекције. Не намећемо вредности, али се трудимо да помогнемо. Срби су сами најпаметнији, разумеју шта је за њих добро, шта лоше – подвукао је Чепурин, уз опаску да Москва поштује српску политику војне неутралности:

– Са разумевањем доживљавамо тежње Београда према широј сарадњи у овој сфери, као што је случај са НАТО, али и са споразумом о колективној сарадњи са Русијом, Белорусијом, Казахстаном…

Коментаришући ове наводе, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да је посета Медведева свакако веома добра вест за све.

– За Србију је ово веома важно јер је Русија наш традиционални партнер и савезник. Развој сарадње с Москвом обезбеђује међународно уравнотежену и стабилну позицију Србије. Посета премијера Медведева је значајна и због економске и војне сарадње у модернизацији војске уз најмање финансијске издатке – сматра Јовановић.

Важна и економија

Аналитичар Душан Јањић оцењује да ће већ приликом посете Лаврова бити утаначен договор о војној сарадњи.

– Поред војних питања, са министром Лавровим ће се вероватно разговарати и о ширим билатералним питањима, као и о тероризму на Балкану. С друге стране, за посету Медведева је предвиђена другачија агенда, пре свега разговори о економској и сарадњи у енергетици. Србија је по први пут у протеклим годинама почела да враћа старе дугове Русији, па ће и то свакако бити важна тема – закључује Јањић.

 

Извор Информер