Издвајамо Србија

ОН ИМА ИСКУСТВА СА ХАГОМ: Ево шта је Шешељ наредио оптуженим радикалима!

Одмах након што је Хашки трибунал издао међународни налог за хапшење троје чланова СРС, које је раније оптужио за непоштовање суда, лидер радикала Војислав Шешељ им је забранио да напуштају Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Петру Јојићу, Вјерици Радети и Јови Остојићу лично сам забранио да путују чак и у најпријатељскије земље! Од Кине, преко Русије, Алжира, неколико земаља Централне и Јужне Африке, до Кубе.

Сигуран сам да их они не би ухапсили, али шта ако дође до дефекта на авиону и он мора да слети у неку од земаља које за нас радикале нису пријатељске. Ма 12 година сам био у иностранству и знам колико је то скупо. Боље да штеде паре за старе дане – коментарише Шешељ за Курир.

Радета поручује да јој неће недостајати иностранство.

– Правног основа за изручење нема. То је потврдио и Виши суд. А ако би се неко усудио да поступи по налогу Трибунала, брутално би погазио Устав – додаје она.

Налог за њихово хапшење, Хаг је Београду упутио у јануару 2015. С њега је у уторак скинута ознака поверљивости, а Трибунал је наложио државама чланицама УН „да сместа делују…“, односно да их ухапсе и изруче у Хаг.

Виши суд у Београду одлучио је раније да нема законских основа за хапшење и изручење зато што закон Србије о сарадњи с Трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда. У Министарству правде јуче нам је речено да они поштују одлуку Вишег суда.

Расим Љајић: Без промене одлуке суда

Никаква политичка одлука не може да анулира одлуку суда, оценио је председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић.

– Ми се налазимо у правном вакууму с обзиром на то да је наш суд донео одлуку, односно решење да нема услова за изручење три наша грађанина које је Хаг оптужио – рекао је Љајић.

Извор: Курир