Србија

Откривена шокантна истина о Аркану: Како је спасио Ђинђића и зашто је на крају убијен!

Ражнатовић навукао Милошевићев гнев јер се приближио тадашњем лидеру ДС, кога је молио да се склони и пребацио га у Црну Гору током бомбардовања. О њиховом добром односу Ђинђић је говорио у интервјуу за Њујорк тајмс, чије је делове пренео и британски Дејли телеграф три дана после убиства Аркана.

Оснивач и главнокомандујући Српске добровољачке гарде Жељко Ражнатовић Аркан убијен је јер се неколико месеци пре тога окренуо од свог ментора Слободана Милошевића и стао уз лидера Демократске странке Зорана Ђинђића, кога је пребацио у Црну Гору током бомбардовања 1999. како га не би убили, открива Курир.

Аркан је, како сазнајемо, малтене у последњи час натерао Ђинђића да се склони у Црну Гору јер се плашио да би у Србији могли да га убију.

Пропао план

– После оног што се десило Славку Ћурувији дошло се до података да је припреман читав списак за одстрел – каже наш извор.

Аркан је, како сазнајемо, требало и да са Ђинђићем учествује у демонстрацијама 5. октобра.
– Аркан је требало да буде задужен за то да демонстрације протекну мирно, без крвопролића. Међутим, њега су убили, а у причу је ушао Легија – каже наш извор.

Ово је за Курир потврдио и лидер СРС Војислав Шешељ:
– Чуо сам и ја за тај план. Врло је вероватно да је Аркан требало да учествује у 5. октобру са тадашњим ДОС и Ђинђићем, јер су они били веома блиски.

Аркан је, подсетимо, убијен 15. јануара 2000. у хотелу „Интерконтинентал“, а три дана касније британски лист Дејли телеграф објавио је чланак у којем наводи да се Аркан удаљио од Милошевића, а да се зближио с Ђинђићем. Такође, наводи се и да је управо Аркан тај који је саветовао Ђинђића да за време НАТО бомбардовања оде у Црну Гору како би избегао могући атентат.

О вези између Аркана и Ђинђића мало се зна, а Ражнатовићев пријатељ Драган Марковић Палма за Курир сведочи у каквим су односима били њих двојица и не искључује могућност да је изгубио главу јер је што штитио Ђинђића.
– Аркан и Ђинђић су били велики пријатељи. Када се десио тај трагичан догађај, Арканово убиство, Зоран је први дошао код Цеце у кућу – каже Палма.

Како је Дејли телеграф објавио, опозициони политичари и аналитичари су изјављивали да је Аркан био уплашен за своју безбедност и да је размишљао да се због тога пресели у Црну Гору.
– По свему судећи, био је у блиским односима с Ђинђићем, једним од двојице водећих опозиционих фигура и лидера Демократске странке. Речено је и да се Аркан управо преко Ђинђића приближио црногорском лидеру Милу Ђукановићу – наводи британски лист.

Информисао га

У истом тексту се даље наводи и да је Ђинђић о свом односу с Арканом посведочио у интервјуу Њујорк тајмсу.
– Ђинђићеве везе с Арканом, које је признао у интервјуу за Њујорк тајмс, могу да буду компромитујуће по њега, јер је покушавао да обезбеди подршку Запада као најбољи Милошевићев наследник. Ђинђић је у интервјуу рекао да га је управо Аркан упозорио да напусти Београд и оде у Црну Гору за време НАТО бомбардовања како би избегао могући атентат – наводи Дејли телеграф.

У интервјуу за Њујорк тајмс Ђинђић је рекао да је 1996. године Милошевићева жена Мирјана Марковић тражила од Аркана и његових људи да растуре демонстрације у Београду и понудила му новац за то, али да је он то одбио и дошао и испричао му да је одбио.

Рекао је и да га је Аркан, за време рата на Косову, уредно информисао о опасностима по живот, због чега је и напустио земљу за време бомбардовања.
– Господин Ражнатовић је био лукав, интелигентан и имао је криминалну личност. Имао је „беби-фејс“, али је био врло опасан, без моралних скрупула и попут звери – речи су којима је Ђинђић тада описао Аркана.

 

Извор: Kурир

loading...
Loading...