Издвајамо Србија

ОВАКО ЈЕ ЛЕГИЈА РАСФОРМИРАО ПОЛИЦИЈСКУ ЈЕДИНИЦУ: Дирнули тамо где нису смели!

Миле Новаковић казао да је шеф „Поскока“ Љуба Милановић 2001. са Легијом договорио сусрет са двојицом припадника ЈСО у вези с убиством Славка Ћурувије… Тад је „Поскок“ изненада укинут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радна група „Поскок“, која се после петооктобарских промена бавила истрагама политичких убиства, расформирана је 2001. само десетак дана након сазнања да су двојица припадника ЈСО учествовали у убиству новинара Славка Ћурувије!

Случајно или не, то се десило пошто је шеф „Поскока“ Љуба Милановић ступио у контакт са командантом ЈСО Милорадом Улемеком Легијом и договорио преко њега сусрет са двојицом његових људи.

Уместо заказаног састанка, Милановић је преко ноћи смењен „јер је чачнуо у нешто што није смео“, а група је угашена и припојена Управи за борбу против организованог криминала!

Саботажа из ДБ

Ово је јуче пред Специјалним судом у Београду, у наставку суђења за убиство Ћурувије, изјавио Миле Новаковић, бивши припадник „Поскока“ и начелник Управе криминалистичке полиције.

Новаковић, међутим, није могао да каже имена двојице припадника ЈСО с којима је Милановић хтео да се нађе.
Љуба је, каже он, „понео та имена у глави“, не оставивши за собом писани траг.

– Из авиона је било видљиво да иза убиства Ћурувије стоји потпис ДБ. Ми смо као тим до тада имали информацију да је на месту злочина виђен бели „голф“, који је у ДБ задужио оптужени Ратко Ромић, и у том правцу смо усмерили истрагу. Убрзо смо посумњали и на Микија Курка. Шта је Милановић сазнао поред тога, ја заиста не знам – изјавио је Новаковић на почетку сведочења.

Према његовим речима, оперативци „Поскока“ су током истраге овог злочина налетели на „зид ДБ-а“, јер им није било дозвољено да директно постављају питања Ромићу и осталима који су учествовали у праћењу Ћурувије:

– Цео поступак се свео на то да смо ми ДБ-у достављали питања, а они нама записнике са одговорима. Подвлачили смо шта је интересантно и сугерисали шта још треба да се се пита. Било је очигледно да тај „разговор“ обавља једна група или човек.

Резултат свега тога је да на крају нисмо имали ниједног осумњиченог!
Милановић би такође требало да буде саслушан и његово сведочење би можда могло да буде од кључног значаја за цео ток овог поступка.

Он је ексклузивно за Информер у јануару 2014. дао интервју у којем помиње сусрет са Легијом и шта је уследило после.

– Дошли смо до информација да су двојица припадника ЈСО пружали логистику приликом Ћурувијиног убиства. Сусрет с Улемеком обезбедио ми је командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури. Легија ми је обећао тада да ће сутра ујутро лично довести ту двојицу – испричао је Милановић.

Узнемирио Јединицу

Међутим, како је рекао, исти тај дан генерал Сретен Лукић је сазвао хитан састанак на којем му је саопштено да је узнемирио Јединицу и да стопира истрагу!
На питање каква је судбина те двојице који су били на месту Славковог убиства, Милановић је одговорио:

– Колико знам, један је жив, а други је страдао у сумњивој саобраћајној несрећи близу Зрењанина.
За убиство Ћурувије суди се тројици бивших високих функционера ДБ Радету Марковићу, Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, као и одбеглом „резервисти“ Микију Курку.

 

Извор: Информер