loading...
Србија

Ово је могуће само у Србији! Упали му у кућу, бранио породицу и трудну сестру а зарадио робију!

Давор Зољан (33) који се у својој кући у Старој Пазови сукобио са осморицом младића, већ два месеца носи наногвицу. Упали, почели да прете, ударају, насрћу на укућане…

Давор Зољан (33) из Старе Пазове, надомак Београда, већ два месеца је у кућном притвору, јер је желео да заштити своју породицу, трудну сестру и себе! Добио је наногвицу, а осморица нападача која су упала у његов дом јуна прошле године, пуштена су на слободу. Против само једог од њих води се истрага због недозвољеног држања и ношења оружја!

Све је почело 18. јуна ове године када је Давор у својој кући организовао ручак за петнаестак чланова своје породице. Повод је био његов рођендан.

– У дворишту смо направили котлић и веселили се – прича Давор за “Новости”. – У једном тренутку ми је зазвонио телефон. Позвао ме је човек са којим сам раније био у сукобу, али смо у међувремену изгладили односе. Тражио је да изађем напоље и дођем за 15 минута на локацију коју ми је одредио. Одбио сам.

Двадесетак минута касније, међутим, уследио је пакао. У двориште куће породице Зољан упала су њих осморица. Кренула су да прете Давору, узвикивали су да ће га убити, насртали су на њега, четворо малишана, од две до шест година почели су да вриште…

– Позвао сам их да седнемо унутра, да не реметимо остале и да попричамо на миру, јер ми није било јасно шта хоће – наводи овај некадашњи првак Србије у тенису који се дуго година бавио манекенством, а имао је и своју тениску школу. – Чим смо ушли унутра почели су да ме ударају, а један од њих је извукао пиштољ и кренуо да прети. Покушао сам да смирим ситуацију и тада сам чуо врисак сестре Сандре, која је била у шестом месецу трудноће. Викала је да оставе нашег оца на миру.

Давор се тада бацио на једног од нападача и успео је да му отме пиштољ. Отрчао је до места са ког је допирао сестрин врисак. Она је стајала иза њиховог оца, а један од нападача је витлао оружјем.

– Свом снагом сам се бацио на њега и довикнуо једном од комшија да позове полицију – прича нам Давор. – Ударио сам га неколико пута. Он је остао да лежи. Остали нападачи су изашли из дворишта, сели у аутомобиле и отишли. Убрзо је стигла полиција. Само неколико минута касније они су се поново вратили и колима улетели у двориште. Претили су да ће ме убити, осакатити… Све су то слушали полицајци.

Обављен је увиђај, а у једном аутомобилу, којим су се довезли нападачи, полиција је пронашла и пиштољ са метком у цеви. Младића, који је седео на њему, буквално су подигли и пронашли оружје. Други пиштољ је затечен на лицу места.

Ту, међутим, није био крај мукама за овог некадашњег спортисту. Изјаве су у полицији дали сви актери туче, а саслушани су и његови родитељи, сестра, пријатељи… Сви осим њега.

– Чекао сам позив да одем да дам изјаву – прича Давор. – Средином прошлог месеца на врата ми је дошла полиција и ухапсила ме. Кажу, био сам у бекству?! Како у бекству када сам све време у кући, питам их. Они кажу да је таква наредба тужиоца.

Да зло буде веће, Давор Зољан тада сазнаје и да је пиштољ од нападача “приписан” њему, као да је он држао оружје у нелегалном поседу. Сада се против њега води истрага због наношења лаких телесних повреда (јер је истукао једног од нападача), незаконитог држања пиштоља, као и изазивање опште опасности, јер је наводно пуцао.

– Да су узимали ДНК са тог пиштоља, видели би да нема само мог трага већ и од нападача, јер сам му ја отео пиштољ – наводи Давор. – Оружје није потезано, али они тврде да јесте. Руке су ми везане од толиких лажи и подметања.

После инцидента, истрага је покренута само против једног нападача и то због оружја, као и против Давора, кога су напали у његовој кући. Ипак, притвор је добио само он!

– Смем да се крећем по кући и до пола дворишта – наводи овај младић. – Немам никакво обезбеђење, а нападачи ми и даље прете. Молио сам тужиоца да ми укину притвор, али су одбили. Због свега имам и пословне проблеме јер не могу да се померам нигде. Нуде и нагодбу, али такву по којој сам ја крив. Новчани износ стално увећавају. Само желим да се ово што пре заврши.

Одштета

Зато што је невин провео у притвору девет и по месеци Давор Зољан је пре неколико година добио пресуду и обештећење од четири хиљаде евра. Ових дана тај новац треба да му стигне. Сада сумња да је све изрежирано и да се намерно отеже са његовим случајем.

– Адвокат ми је пренео да ће ми тужилаштво дати могућност да се нагодим уз казну од 400.000 динара, ако признам да сам крив – каже нам Давор. – Уз судске трошкове то је таман толико колико треба да ми исплате одштету. Прете ми и новим пријавама.

Сигурносне камере

Већи део овог догађаја, од насилног уласка у његову кућу до саме туче и инцидента, снимиле су и његове сигурносне камере. Већ четири месеца је снимак у тужилаштву. Даворов адвокат још није добио да га види.

– Намерно се одуговлачи јер ту нема монтирања и све се види – тврди Давор Зољан. – Њима, међутим, одговара да ја будем у притвору.

Извор: Novosti.rs
loading...