Издвајамо Православље

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Чуда Светог Саве (ВИДЕО)

Мештани и монаси кажу да је ступањем на ту земљу свети Сава осветио цео комплекс па су се у прохујалим вековима догађала многа чудотворна исцелења и на тај простор се, од његовог боравка, гледа као на свето место

Loading...

БУГАРСКА/ГОДЕЧ – У бугарском Разбојиском манастиру, недалеко од града Годеч, близу села Разбојиште, на неколико километара од српско-бугарске границе и данас се причају легенде о боравку светог Саве у пећинској цркви-испосници где је српски светитељ, како тврде у овом манастиру, у строгом посту и молитви провео 40 дана на путу ка Јерусалиму.

Мештани и монаси кажу да је ступањем на ту земљу свети Сава осветио цео комплекс па су се у прохујалим вековима догађала многа чудотворна исцелења и на тај простор се, од његовог боравка, гледа као на свето место.

Од Савиног боравка испод стене, на којој се налази пећинска црква у којој се светитељ молио, почео је да извире извор лековите воде. Монахиња Агнеса, која је старешина манастира, каже за Тањуг да се у знак захвалности за чињеницу да је ту боравио, свети Сава и данас помиње у свакој молитви у манастиру, који је од тада почео да расте и да се развија да би данас прерастао у читав комплекс, уместо некадашње пећинске цркве испоснице која се налазила на стени на веома неприступачном месту.

“Свети Сава је 1234. године 40 дана боравио овде. Тада је овде била пећинска црква испосница. Након боравка овде отишао је ка Јерусалиму, а легенда каже да је ступајући на ово место осветио тадашњу пећинску цркву испосницу и након тога је у подножју стене у којој се она и данас налази, попут печурке почео да ниче манасти”, прича монахиња.

Тај манастир, додаје, и данас, вековима након боравка светог Саве, расте и развија се, посећују га верници из Србије и Бугарске, а по веровањима, након његовог боравка, појавили су се бројни извори лековите воде. Дешавала су се, легенде кажу, и разна чудеса, исцелења…

“У знак захвалности што је ступио на ову земљу ми и данас у молитвама спомињемо светог Саву, што је осветио својим боравком овај манастир и ово место и верујемо и да се и он моли за нас и за вас и за све”, казала је монахиња Агнеса.

У манастиру су били и неколико верника из Србије, из Пирота, који, како кажу, радо долазе да обиђу манастир где је неизбрисив траг оставио један од најзначајнијих српских светаца. Славица Павловић, рођена Ивањчанка, а удата у Пироту каже да често долази у манастир који је тридесетак километара удаљен од Пирота.

“Често долазимо овде, јер нам је ово место јако драго. Главни разлог је што је овде боравио свети Сава, од чијег је доласка у тадашњу пећинску цркву која је била сакривена високо у стени, по причи монахиње и мештана, цело ово место постало свето, а вода из извора испод пећинске цркве постала лековита па сада долазе бројни верници и невољници у потрази за исцељењем и излечењем””, каже Павловићева за Тањуг.

Погледајте видео:

 

Извор: Танјуг/Србија јавља

Loading...
loading...
loading...