Издвајамо Свет

ПОБЕДА ПЕТОКРАКЕ НА ЕВРОПСКОМ СУДУ: Нико не сме да је забрани, свако може да је носи

Европски суд за људска права мишљења је да се симбол црвене звезде не може забранити јер би то било кршење слободе изражавања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У пресуди Европског суда стоји како се звезда не може посматрати само као симбол који представља искључиво комунистичку тоталитарну владавину, што је била импликација владе Мађарске.

Суд истиче како је црвена звезда и даље „симбол међународног радничког покрета, борбе за праведније друштво и одређене законске политичке стране активне у различитим државама чланицама“.

Суд: „То је слобода изражавања“

Истицање црвене звезде је слобода изражавања, пише у пресуди Европског суда за људска права из 2008. године, а у њој стоји чак и да пропагирање комунистичке идеологије само по себи није кажњиво.

Случај покренут у Будимпешти

До покретања случаја је дошло 2003. године кад је мађарски политичар Атила Вајнаи у Будимпешти на јакни имао црвену петокраку. Због тога је доспео на суд и добио условну казну од годину дана за истицање комунистичког симбола у јавности.

На ту пресуду Вајнаи се жалио Европском суду за људска права. Иако је тада мађарска влада истицала да је ношење симбола црвене звезде у јавности непримерено, Суд је ипак закључио да се ради тек о симболу законитог левичарског покрета.

 

Извор: Нови лист/ Нет.хр