loading...
Издвајамо Србија

Под ОВИМ условом и са ОВИМ папиром моћи ћете и од 1. јануара да се лечите са старим здравственим књижицама

loading...

Потребно је да са собом имају потврду да су предали документа за нову електронску књижицу

Они којима нису истекле здравствене књижице, а још нису добили нове, моћи ће да иду код лекара и узимају лекове на рецепт и са старим, папирним књижицама које нису оверене, све док им не стигну нове здравствене исправе. Потребно је да са собом имају потврду да су предали документа за нову електронску књижицу.

Ове потврде се не издају деци, трудницама и породиљама, с обзиром на то да у складу са Законом о остваривању права на здравствену заштиту ове категорије осигураника од 1. јануара 2017. године, па све до уручења здравствене картице, могу користити стару здравствену књижицу, без обзира што она није оверена, кажу у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО).

“Потврда се не издаје ни пензионерима који имају трајно оверену стару здравствену књижицу, коју могу користити све до уручења здравствене картице“, објашњавају у РФЗО за “Блиц”.

Од 1. јануара 2017. године РФЗО више неће издавати и оверавати “старе” папирнате здравствене књижице.

“Грађанима којима су пре 1.јануара 2017. године оверене старе здравствене књижице, а поднели су захтев за нову здравствену картицу, могу да се лече на основу тих књижица и то до истека овере, односно до уручења здравствене картице. Онима којима је истекла овера старе књижице, а поднели су захтев за нове, лечење оставрују са потврдом коју су добили приликом предаје докумената”, објашњавају у РФЗО.

Они који су осиурани, а изгубе оверену стару здравствену књижицу, такође могу да добију потврду од филијале, односно испоставе, на основу поднетог захтева за издавање здравствене картице.

Захтев за замену књижица до сада је предало 4.961.875 од укупно 6.846.998 здравствено осигураних грађана Србије. Многи од њих неће добити нову здравствену књижицу до краја године.

У РФЗО кашњење правдају тиме да је велики број грађана чекао последњи моменат за замену због чега су створене гужве, као и да Завод за израду новчаница месечно може да изради само 350.000 здравствених картица.

Рок за подношење захтева истиче 31. децембра.

Извор:Телеграф.рс/Блиц

Loading...
loading...
loading...