loading...
Србија

ПОНОСНИ СМО ШТО СМО СРБИ: Ево и зашто!

Шта је културна традиција-баштина нас Срба? Шта је оно што нам омогућава да кажемо да смо Срби. Да ли је то због тога што смо родјени у Србији, што живимо у њој, причамо српским језиком, пишемо ћирилицом и латиницом, православне смо вероисповести? Пореклом смо Словени? Крстимо се са три прста, с десна на лево, поштујемо одређење обичаје и славимо славу? Питам се ја, а можда се неко и од вас запита ово.
Е, па да кренемо испочетка. Можда је ово празнично време, време слава управо идеално да се запитамо ко смо и шта је оно што нас одредјује као једну нацију, као Србе?

Свако од нас је емотивно везан за место где је одрастао, за крај у коме се играо и успомене које је скупио током година одрастања. Емотивно смо везани за своју породицу, за улицу којом смо безброј пута протрчали и дрво на које смо се свако вече пењали да би били ближе звездама. Исто тако током тих година ми смо се емотивно везали за ову земљу, за нашу Србију и онда када је неко вређа ми се осећамо као да лично вређа нас, а много су нас вређали, а ми смо се бранили, и од других и до трећих, жестоко смо се бранили и у већини случајева смо успевали у томе. Понекад ни сама не знам како али смо успевали и ето нас ту где смо, не дамо се, трудимо се да живимо најбоље у земљи коју волимо највише, коју и треба да волимо јер неће да је воли онај који је рођен и одрастао у Ирској.

И оно што највише треба да радимо је управо то, да је волимо и практикујемо оне ствари и особине које нас чине Србима! Јер неки он нас су престали то да раде, а данашња омладина није обавештена и упућена у већину ствари. Обичаји треба да се негују и преносе с колена на колено, а наша као да су поклекла у том подвигу.Треба да се зна када су наши велики свеци и обичаји везани за њих, да се поштују и практикују, да се слави крсна слава и шта је њено право значење. Недељом треба да се иде у цркву и да се знају основе православне вере, јер цркви је све више, а народа у њима све мање. Треба да се зна историја и жртве који су велики људи поднели да би данас могли да кажемо да смо Срби, да се зна када је био бој на Мишару, бој на Косову, када Маричка битка и зашто су се десиле, треба да се играју кола и знају народне песме и певају на сав глас, да би могли да осетите крв која почне брже да вам тече венама због јачине самога текста и његовог значења.
Треба, доста тога треба да се каже и да се ради али мало је времена и мало оних који ће ово прочитати и размислити о томе шта читају и да се запитају ко су и да ли уопште знају ко су и зашто су то што јесу и да ли би желели да и њихови наследници то знају, воле,цене и негују то кроз свој живот, своју будућност у овој нашој јединоној, најлепшој малој али храброј Србији, јер лагано је критиковат и осудјивати, а тешко је урадити праву ствар, прихватити истину и ухатити се у коштац с њом!
Извор: Опанак.рс/Мартина Илић