Издвајамо Србија

ПОПОВИЋ УПОЗОРАВА РУСЕ: Мило хоће да истреби Србе из Црне Горе!

loading...

Председник Српске народне партије Ненад Поповић указао је високим званичницима Савета федерације Русије на тежак положај српског народа у Црној Гори, упоредивши га са апартхејдом, саопштила је данас та странка.

Поповић је у разговору са члановима Савета Федерације, предвођеним Константином Косачовим, председником Одбора за спољне послове рекао да је српски народ у Црној Гори „најугроженија етничка група у Европи“.

Припадницима српског народа у Црној Гори је, према његовим речима, ускраћена политичка, социјална и економска једнакост са другим народима у тој земљи.

– Ради се све да се угрози егзистенција људи који се изјашњавају као Срби. Забрањено им је напредовање у служби, прети им се отказима, Срби који су високошколски образовани немају могућност да се запосле у државној администрацији и државним предузећима. Срби су најбројнија популација на бироу рада у Црној Гори – рекао је Поповић.

Он је пред представницима Горњег дома руске Думе истакао да криминални режим Мила Ђукановића спроводи „идентитетски геноцид“ над Србима у Црној Гори.

– Власт у Црној Гори избацила је из употребе српски језик и српско ћирилично писмо. Српски писци се бришу из наставног програма са циљем да се затре историјска повезаност Црне Горе са српским културним идентитетом. У образовном систему Црне Горе врши се дискриминација студената који студирају српски језик у односу на студенте који студирају новоустановљени црногорски језик – изјавио је Поповић.

Он је изразио дубоку забринутост због системског рада на урушавању права и слобода српског народа у Црној Гори, што подсећа на прогон Срба од стране усташко-нацистицког режима у Хрватској за време Другог светског рата. Председник СНП-а је посебно указао на угроженост Српске православне цркве на територији Црне Горе.

– Свештенство СПЦ је изложено прогону од стране режима у Подгорици. Доносе се закони којима се укидају раније стечени правни субјективитети СПЦ са намером да се од СПЦ одузму храмови, цркве и манастирски комплекси који би касније били додељени неканонској и непризнатој Црногорској православној цркви – истакао је Поповић.

Он је указао да једино Србима у Црној Гори није дозвољено да имају двојне пасоше, док је Албанцима, Хрватима и грађанима БиХ та могућност дозвољена. „Докле ће међународна заједница да ћути на очигледно угњетавање и урушавање права Срба у Црној Гори које је режим Мила Ђукановића претворио у грађане другог реда у срцу Европе“, упитао је Поповић. Председник СНП-а је истакао да ће питање положаја Срба у Црној Гори у следећа два месеца, поред Москве, отворити и пред званичницима у Берлину и Вашингтону.

– Криминални режим Мила Ђукановића жели на све начине да истреби српски народ из Црне Горе. За сада се то ради кроз репресивне мере институција државе, а само је питање тренутка када ће кренути и у њихово физичко истребљење. Зато је важно да ово питање буде интернационализовано како би добило адекватну пажњу светске медијске и политичке јавности – закључио је Поповић.

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...