loading...
Издвајамо Србија

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА КОЉАЧИЦИ СРБА: Азри Два Ножа судиће се за стравичне злочине над Србима!

САРАЈЕВО – Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу која Азру Башић терети за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника, које је 1992. године починила над припадницима српске националности у Дервенти, јавили су данас медији у БиХ.

Оптужница терети Башићеву да је за време рата у БиХ као припадник 305. Бригаде Хрватске војске, а касније као припадник 103. Бригаде ХВО у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље, где су били затворени цивили и један ратни заробљеник српске националности, сама или заједно с другим припадницима ХВ и ХВО учествовала у убиству, мучењу и нечовечном поступању, наношењу великих патњи и повреда телесног интегритета и здравља.

У питању је, како се наводи у саопштењу Суда БиХ, период од 26. априла до почетка маја 1992. године, пренела је Фена.Пре тачно месец дана Суд БиХ одредио је притвор Азри Башић због постојања околности које указују на опасност од бекства и могућности да ће ометати кривични поступак утицајем на сведоке.

Сједињене Америчке Државе изручиле су 22. новембра БиХ Азру Башић.

Башић (57), рођена у Ријеци, у Хрватској, изручена је на аеродрому у Сарајеву.Она се налази под истрагом Посебног одељења за ратне злочине и осумњичена је за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте, почињене 1992. године.

После рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки, у САД, после чега је заједничким радом правосуђа БиХ и власти САД лоцирана, ухапшена и процесуирана због имиграцијске преваре, односно давања нетачних података америчким властима о учествовању у рату у БиХ.

Извор:Танјуг

loading...