Издвајамо

ПРЕЖИВЕЛИ ЈАСЕНОВАЦ, АЛИ НЕ И „ОЛУЈУ“: Идентификовани Срби, жртве хрватске злочиначке акције

Међу посмртним остацима 17 убијених Срба у Хрватској, који су пре два дана идентификовани у Загребу, налазе се и посмртни остаци Јулке Костањчек (81), која је преживела усташки логор смрти Јасеновац у Другом светском рату, а убили су је припадници хрватске војске током акције „Олуја“ 1995. године, саопштио је „Веритас“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јулка Косањчек, рођена Кољанин из села Дрљаче код Сиска, била је сама у селу када су у њега почетком августа 1995. године упали припадници хрватске војске и убили је.

Све се дешавало у оквиру војне акције „Олуја“, односно напада хрватске војске на заштићено подручје УН сектор „Север“ и „Југ“.

Старица је била удата за Хрвата Стеву Костањчека, а после мужевљеве смрти живела је код кћерке у Дрљачама.

Осим Косањчекове, прије два дана у Загребу се идентификовани и посмртни остаци Јове Бурсаћа, благо ретардираног старца од 84 године.

Бурсаћа су припадници ХВО-а убили у његовој кући у родном селу Плавно код Книна, у коме су, укључујући и заселак Грубори, током и након „Олује“ убили 33 особе просечне старости 68 година.

Међу идентификованим су и посмртни остаци Илије Шуркаловића (87) убијеног на Светог Николу 1991. године у Пакрацу, који се налазио под контролом хрватских власти.

Међу посмртним остацима 17 Срба ексхумираних у протеклих 16 година из масовних, заједничких и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине од 1991. до 1995. године идентификовани су и Милан Новковић, рођен 1910. године из Широке Куле код Госпића, Милица Грозданић, рођена 1926. из Жегара код Обровца и Стана Трбојевић, рођена 1920. године из Слушнице код Слуња.

Идентификовани су и Стеван Вукшић, рођен 1955. из Љесковца код Двора, Здравко Новаковић, рођен 1966. године из Вељунске Глине код Слуња, Небојша Поповић, рођен 1956. године из Томингаја код Грачаца, Гојко Комазец, рођен 1938. из Ервеника код Книна и Велимир Роквић, рођен 1938. из Кожловца код Бенковца.

Идентификовани су и Никола Субота, рођен 1945. из Дрниша, Никола Торбица рођен 1955. из Тишковца код Доњег Лапца, Предраг Фундурлија рођен 1967. из Бодеграја код Окучана, Саво Мијић, рођен 1947. из Липика, Душан Мандић, рођен 1973. из Тушиловића код Карловца и Милан Миљуш, рођен 1940. из Доњег Лапца.

У протеклих 16 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано је укупно 1.396 посмртних остатака српских жртава, од чега су до сада идентификована 1.003.

На „Веритасовом“ списку несталих још се налазе 1.843 лица српске нациналности која су нестала од 1991. до 1995. године на подручју Хрватске и бивше РСК.

Међу несталима су 1.303 цивила, од којих 506 жена.

Веритас“ располаже поузданим подацима за још око 305 регистрованих гробних места у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци Срба страдалих на том подручју, а који већ 21 годину од рата, чекају на ексхумације искључиво због опструкције хрватске стране.

Комисија за нестала лица при Влади Србије саопштила је у петак да су ДНК методом у Загребу идентификовани посмртни остаци 17 особа, који су ексхумирани у Задру, Шибенику, Книну, Кукуњевцима, Житнику и Грачацу.
Извор: Srna