Издвајамо Свет

ПРОГОВОРИО ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРВИ ИСПИТИВАО САДАМА!Открива шокантне детаље о палом ирачком диктатору

Агент ЦИА који је први испитивао Садама Хусеина открива шокантне детаље о палом ирачком диктатору, али и његово злокобно упозорење Американцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпуно изгубљени Садам Хусеин је годинама пре америчке окупације Ирака био одсечен од власти. Како пише Дејли мејл, био је “заузет писањем романа” и није га занимало шта раде генерали и влада Ирака.

“Изгледа да је Садам знао шта се догађа у Ираку баш колико и његови амерички и енглески непријатељи. Није имао појма шта ради његова влада и није имао никакав план за обрану Ирака” открива Џон Никсон, аналитичар ЦИА и човек који је први испитивао бившег ирачког лидера.

Никсон је морао да идентификује Хусеина пре него што је могла бити објављена вест о његовом хватању. Потврдио је да је реч о њему по старом ожиљку од метка и две племенске тетоваже.

Прве Садамове тренутке у заробљеништву описао је у књизи “Брифинговање председника: Испитивање Садама Хусеина” која излази 27. децембра. И након хватања, Садам је остао арогантан.

Жалио се на маснице и огреботине које зарадио током хватања. Гледао је Никсона са “убилачким презиром”, и био “застрашујућ иако је био под кључем”.

“Када сте последњи пут видели синове живе” питао га је Никсон.“Ко сте ви? Јесте ли из војне обавештајне? Одговорите ми. Представите се.” говорио је Хусеин.

Одлучно је тврдио да није планирао да убије председника Џорџа Буша старијег наког рата у Персијском заливу, и деловао је задовољно када је чуо спољне екплозије, мислећи да би његове присталице могле да победе у том окршају.

“Нећете успети. Видећете да није лако управљати Ираком”, рекао је Садам Хусеин.Његов режим пао је 2003. а три године касније обешен је због злочина против човечности.Припадници његових тајних служби чинили су језгро око којег је основана Исламска држава.

Извор:Курир.рс