Издвајамо Србија

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Војска и полиција закуцала на врата Владе Србије!

– Ми смо овде дошли како би тражили да једемо – ријечи су којима је завршен протест војних и полицијских синдиката испред зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припадници војске и полиције по други пут у 15 дана изашли су на улице јер не успијевају да се договоре са својим ресорним министарствима.
А муче их исти проблеми – тежак материјални положај њихових припадника.

Протест испред Владе Србије у Београду, који је окупио неколико хиљада припадника војске и полиције, почео је у минут до дванаест интонирањем химне „Боже правде“.

Полицијски синдикат Србије одлучио је да организује протест, пошто им је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио да од једнократне помоћи, коју им је у децембру прошле године обећао премијер Александар Вучић, неће бити ништа.

-Они се бране од ММФ, ја нигдје нисам прочитао у Уставу да је ММФ нека власт у Србији. Када не знају шта да кажу, кажу ММФ. Онда господо немојте више да представљате државу, ми ћемо упутити допис ММФ, па ћемо са њима рјешавати та питања, рекао је предсједник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

И овога пута чланови полицијског и војног синдиката, како кажу њихови предсједници, били су суочени са приетњама и притисцима да не учествују на протесту.

– Ви наставите да пријетите, наставите са покушајима да нас спутате, ми ћемо наставити да се боримо, рекао је Мијаиловић.

Предсједник војног синдиката Новица Антић у свом говору је нагласио да су официри и подофицири претворени у војнике.

-Дошли смо да покажемо народу Србије како нас третира Влада Србије. Претворили су војника у мајстора. Не испушта тример из руку по цијели дан у касарни, а цивилна лица, официре и подофицире су претворили у војнике и тјерају их на стражу. Облаче им униформе и ангажују у Копненој зони безбједности, а за то не добијају ни динара, рекао је Антић, истакавши да овај синдикат нема канцеларију у неком од државних објеката, док је НАТО има.

Антић је рекао да, иако премијер Александар Вучић каже да нема ћуп, „ми знамо да новца има“.

– Ми нисмо тражили новац који припада грађанима Србије, већ онај који из државног буџета исисавају људи којима се то може. Доказе за то смо доставили надлежном министарству, рекао је Антић и додао да војни синдикат препоручује министарству да се „дозове памети“ и да се започне разговоре са синдикатима.

– Изненађења се спремају, јер смо сложни и урадићемо све што је у складу са законом. Војни пензионери немају станове, живе у шупама и немаштини док се бирократија бахати, нагласио је Антић.

На протесту је речено да припадници полиције и војске нису дошли да би „подржали плаве, жуте или зелене јер су сви исти“, али је речено и да је ово политички скуп јер су политичари упропастили војску и хушкали полицајце „на њихове хулигане“.

 

Током трајања протеста, број окупљених се стално повећавао. Синдикалци војске и полиције носили су транспаренте са натписима „Само слога Србина спасава“, „Увек уз народ“ и „Но пасаран“.

– Ми смо овде дошли како би тражили да једемо, ријечи су којима је скуп завршен.

 

Извор: Истинито.цом