Издвајамо Свет

ПРВА ВЕЛИКА ГРЕШКА ДОНАЛДА ТРАМПА: Позив од 10 минута који је срушио односе Кине и САД!

Позив који је трајао само десет минута, могао би да отвори пукотину у односима Кине и САД и пре него што (новоизбрани амерички председник Доналд) Трамп преузме власт, оцењује данас амерички телевизијски канал „Си-Би-Ес“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом јучерашњег телефонског разговора Трампа и председнице Тајвана Цаи Инг-вен, амерички телевизијски канал наводи да се ради о „великом раскиду с америчком дипломатском политиком“.

– Мислим да новоизабрани председник Трамп можда није у потпуности свестан свих детаља историје наших односа са Тајваном – рекао је тој телевизији Бони Глејзер, која је стручњак за америчко-кинеске односе.

Глејзерова је прецизирала да незванични односи Америке са Тајваном постоје због „политике једне Кине“ из 1972, када су САД прихватиле то да је острво Тајван део територије Кине и није суверена нација.

– Идеја да САД и новоизабрани председник можда подржава агенду која се залаже за независност Тајвана, што ће бити веома, веома забрињавајућа за Кину и потенцијално ће изазвати одређене проблеме у односима САД и Кине – оценила је она.

Кинеско Министарство спољних послова уложило је протест „релевантним институцијама САД“ након телефонског разговора новоизабраног америчког председника Доналда Трампа и председнице Тајвана Цаи Инг-вен и позвало САД да наставе да поштују „политику једне Кине“.

С Тајваном, које Кина сматра делом своје територије, САД су прекинуле дипломатске везе 1979. године, када је прихваћена „политика једне Кине“.

– Принцип једне Кине је политички камен-темељац односа Кине и САД – саопштило је министарство, преноси Ројтерс.

Они су позвали „релевантне институције САД“ да наставе да спроводе тај принцип и пажљиво размотре питање Тајвана како би избегли непотребне сметње у односима две земље.

Председница Тајвана Цаи Инг-вен у петак је позвала телефоном новоизабраног председника САД Доналда Трампа са којим је разговарала о будућим односима Америке и Тајвана, што је изазвало реакције кинеских званичника и Беле куће.

У саопштењу из кабинета председнице Тајвана наведено је да се председница радује оснаживању билатералних односа и ближој сарадњи, преноси АФП.

– Председница је такође рекла Трампу да се нада да ће САД наставити да подржава напоре Тајвана да више учествује у међународним догађајима у будућности. Њих двоје су разговарали и о оснаживању националне безбедности како би се побољшао живот обичних људи – наведено је.

У саопштењу Трамповог тима за транзицију наведено је да је председница Тајвана позвала Трампа и честитала му на победи на председничким изборима у САД, преноси АФП.

– Током разговора, они су указали на блиске економске, политичке и безбедносне везе између САД и Тајвана. Трамп је такође честитао председници на победи на изборима раније ове године – наведено је ју саопштењу.

Трамп је на Твитеру навео да га је председница Тајвана позвала да му честита на победи и захвалио јој на томе.

Након реаговања Беле куће која је саопштила да нема промене у политици и да САД остаје посвећена политици која препознаје Пекинг као владу „једне Кине“, Трамп је на Твитеру навео – „Интересантно је како САД продаје Тајвану војну опрему вредну милијарде долара, а ја не треба да прихватим позив у ком ми се честита на победи“.

 

Извор: Танјуг