Издвајамо Свет

ПРВИ ИНТЕРВЈУ ПОСЛЕ 13 ГОДИНА Ћерка Садама Хусеина: За катастрофу у свету постоји САМО ЈЕДАН КРИВАЦ!

Најстарија ћерка некадашњег председника Ирака Садам Хусеина дала је први интервју за западне медије од његове смрти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за „ЦНН“ Рагад Хусеин (48) говорила је о свом оцу, Ираку данас, Исламској држави и Доналду Трампу.

Садама Хусеина, који је владао Ираком од 1979. године, свргнула је и заробила коалиција предвођена Америком 2003. године.

У децембру 2006. године он је обешен.

Рагад Хусеин рекла је да никада није видела тренутак очеве смрти иако су га емитовале телевизије. Садам је до последњег тренутка остао пркосан, одбио је да му ставе капуљачу и није пустио ни сузу када су му намакли омчу.

– Детаљи његове смрти су ружни и болни, али то је часна смрт, смрт која је донела понос мени мојој деци, мојим сестрама и њиховој деци, свима који га воле – рекла је Рагад.

Она и њена породица су побегли у Јордан након инвазије у Ираку и данас још увек тамо живе.

Након Садамове смрти, за коју су званичници са Запада попут тадашњег америчког председника Џорџа Буша рекли да ће донети владавину права у Ирак, у земљи није завладао мир, већ су и наредних десет година обележили разни сукоби и насиље између припадника разних вера.

Рагад Хусеин каже да је за хаос у земљи и остатку света крива Америка, и нада се да ће њен нови председник Доналд Трамп бити другачији од својих претходника.

– Оно што се одмах види је то да овај човек (Трамп) има висок ниво политичке сензибилности која се веома разликује од његових претходника. Он је указао на грешке других, нарочито оних које се тичу Ирака, што значи да је он свестан грешака почињених у Ираку и онога што се десило мом оцу – рекла је Рагад.

Током своје кампање Трамп је рекао да се противио рату у Ираку, али је јавно подржао инвазију у интервјуима пре и после рата. И док је говорио да је Садам био „лош момак“, Трамп је хвалио његову ефикасност у борби против терориста.

Недавно је ирачка влада оптужила чланове Садамове породице да подржавају сада незакониту партију „Баатх“ чији је лидер био покојни диктатор. Рагад је то негирала и рекла да се не бави политиком.

Још скорије Рагад су оптужили да подржава Исламску државу и да навија да милитанти задрже Мосул.

 

Извор: Блиц