Србија

Путин даје све за Србију! А Москва има само један услов…

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Србија као једини верни руски савезник на Балкану може да рачуна на максималну војну и економску помоћ… Једино што Москва од Србије очекује јесте да никад не уђе у злочиначки НАТО пакт

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров допутовао је јуче у званичну дводневну посету Србији и донео поруку руског председника Владимира Владимировича Путина да наша држава у сваком тренутку може да рачуна на максималну могућу војну, политичку и економску подршку Москве.

Лавров је, како сазнајемо, властима у Београду пренео Путинов став да Србија као „једини верни руски савезник на Балкану“ заслужује пуну подршку и помоћ. Једино што Москва очекује од Србије, тврде упућени, јесте да не подлегнемо притисцима Запада и никад не уђемо у НАТО пакт!
‘Русија у малом’
Руски званичник јуче се срео са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем – који га је дочекао на аеродрому „Никола Тесла“ – да би потом имао одвојене сусрете са премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем.

Према речима наших саговорника, Лавров је поручио да Путин апсолутно нема никаквих резерви према Србији.
– Лавров је властима у Београду пренео поруку руског председника, који безрезервно подржава вашу земљу и према њој нема никаквих скривених намера или интереса. Путин ће дати све што треба за Србију јер вашу земљу доживљава као најближег пријатеља и савезника – преноси Информеров извор, високо позиционирани званичник у руском Министарству спољних послова. Он каже да Путин нема никаквих скривених услова за Србију:
– Једино што званична Москва очекује јесте да Србија не подлегне притисцима Запада и не уђе у злочиначки НАТО пакт. А то је нешто што се подразумева и што Србија никад неће урадити…

Шеф дипломатије Ивица Дачић наглашава да је долазак Лаврова од изузетног политичког значаја за Србе и Србију.
– Сергеј Лавров је један од најдражих гостију у Србији. Ово је још један корак даље у развоју односа две земље… Између Србије и Русије нема никаквих отворених питања. Русија придаје велики значај односима са Србијом, који су веома добри, а карактерише их висок ниво међусобног поверења, пријатељства и подршке кад је реч о најважнијим политичким питањима на међународној политичкој сцени. Србија никад неће бити антируска држава и никад и нипошто неће увести никакве санкције Русији – подвукао је Дачић и додао да премијер Вучић путује у Москву 21. децембра, а да се почетком следеће године очекује посета руског премијера Дмитрија Медведева.

Министар рада Александар Вулин каже да је посета Лаврова доказ одличне спољне политике наше државе.
– Ми смо се изборили за позицију неутралне земље која је пријатељ и Истока и Запада. Србија ће наставити истим путем. Наш интерес је да имамо најбоље могуће односе са Русијом, као што је наш интерес и да имамо најбоље односе са ЕУ – истиче Вулин.
Важне теме
Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, оцењује да Србија и Русија имају своје теме

– Једна од њих је став Русије у вези са Косовом, односно то да не намерава да призна Косово и да ће ту позицију бранити у УН. Потенцијална тема јесте и руски хуманитарни центар у Нишу, што је директно везано за посету руског премијера Дмитрија Медведева. Трећа тема је питање војне неутралности Србије, која је за Русију од веома великог значаја… – закључује Јоксимовићева.

 

Извор: Informer/N. Ginić – M. Dobromirović