Русија

ПУТИН ПОСЛАО ПОРУКУ ЗАПАДУ! Србију више НИКО не сме да пипне!

Позиција Русије је ојачала, па Запад мора да се придржава међународног права и поштује интересе Москве. Нећу дозволити да се икад понове страхоте попут бомбардовање Србије 1999, упозорио је шеф Кремља

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србију више нико не сме да пипне, упозорио је руски председник Владимир Путин.
Он је јуче у интервјуу за руску телевизију НТВ рекао да је позиција Русије у свету данас толико ојачала да Запад мора да се придржава међународног права и поштује интересе Москве, те да неће дозволити да се икад понове страхоте попут бомбардовања Србије 1999.

Враћа се равнотежа
Путин је изјавио да покушај Запада, првенствено САД, да створи једнополарни свет није успео.
– Покушаји неких сила да свет креирају по свом укусу су пропали. Са растом руске моћи равнотежа у свету се полако враћа. Већ живимо у другачијим временима. Русија се увек залагала за поштовање туђих интереса приликом одбране својих. По том принципу намеравамо да изградимо однос са својим страним партнерима – навео је шеф Кремља.

Према његовим речима, глас Москве доскоро нико није желео да слуша јер је имала ограничене могућности да утиче на ситуацију.
– Наш став је одувек био јасан. Не може се ништа радити без дозволе – без резолуција УН, без одобрења међународне заједнице. Треба поштовати туђе законе и међународно право, не мешати се у унутрашње ствари других земаља без мандата УН. Међутим, Западу то није одговарало, због чега није желео да нас чује – сматра руски председник.

Како је истакао, после година таквог понашања испоставило се да њихов начин није решио никакве проблеме, већ је само донео хаос.
– Проблеми у Сирији и уопште на Блиском истоку обили су се о главу истим онима који су започели ратове у бившој Југославији, интервенисали против босанских Срба 1995. у БиХ, бомбардовали Србију 1999. без одобрења УН, отцепили Косово од Србије, ушли у Ирак и Авганистан, извели такозвано Арапско пролеће, напали Либију 2011… – подсетио је Путин.
САД су криве
Руски председник је, међутим, нагласио да се такве ствари више неће понављати јер је моћ Русије у међународној арени порасла.

Некада нису хтели да нас слушају. Чули су само јаке и агресивне гласове. Та ситуација се сада мења. Није тајна и мислим да је свима јасно да су сада многи наши партнери приврженији поштовању међународног права, и то само зато што се поново успоставља равнотежа сила у свету – закључио је Путин.
Иначе, руски лидер одавно критикује Запад због занемаривања интереса других земаља у свету и због непоштовања међународног права. Међутим, светским лидерима се у памћење највише урезао Путинов визионарски говор из 2007. на конференцији о глобалној безбедности у Минхену.
Тада је критиковао једнополарност у међународним односима, кривећи за то САД.
Оптужио је Вашингтон да провоцира нову трку у нуклеарном наоружању, шири НАТО у Европи, користи бруталну војну силу без мандата УН и ствара проблеме на Блиском истоку, који би могли да доведу до јачања исламског екстремизма.
Све што је Путин тада рекао испоставило се као тачно, што су на крају многи светски државници и признали.

 

Извор: Informer