Занимљивости Издвајамо

ПУТНИК ИЗ ПРОШЛОСТИ: Мистериозни случај Рудолфа Фенца, који се изненада појавио на Тајмс скверу

Прича почиње 1950. године, када се човек са зулуфима сличним овчијој вуни и са одећом из викторијанског доба појавио на Тајмс скверу. Сведоци кажу да је изгледао преплашено, а пар минута касније, ударио га је аутомобил и на лицу места је погинуо.

Званичници у мртвачници су претражили његово тело и открили следећи ствари у његовим џеповима:

  • бакарни новчић вредан 5 центи са именом салона чије је име било непознато чак и најстаријим становницима
  • рачун за старање о коњу и прање кочије издат од стране штале на Лексингтонској авенији која није забележена ни у једном адресару
  • око 70 долара у старим новчаницама
  • визит карта са именом Рудолф Фенц и адресом у 5. авенији
  • писмо послато на ту адресу у јуну 1876. из Филаделфије Ниједна од ових ствари није изгледала старо.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Капетан Хјуберт В. Рим из Одељења за нестале особе, покушао је на основу ових информација да идентификује човека. Сазнао је да је адреса на 5. авенији на неки начин везана за посао; тренутни власник бизниса није познавао Рудолфа Фенца.

 

Фенцово име не постоји у адресару, његови отисци прста нису нигде забележени и нико није пријавио да је нестао.

Рим је наставио са истрагом и коначно пронашао Рудолфа Фенца млађег у телефонском именику из 1939. године. Рим је разговарао са станарима зграде на забележеној адреси који су се сетили Фенца и описали га као шездесетогодишњака који је радио у близини. Након пензионисања 1940., преселио се на непознату локацију.

Када је контактирао банку, Риму су рекли да је Фенц умро пре 5 година, али је његова удовица још увек жива и станује на Флориди. Рим ју је контактирао и сазнао да је отац њеног мужа нестао 1876. године у 29. години. Прича се да је изашао да прошета и никад се није вратио.

Прича је објављена више пута седамдесетих и осамдесетих година као стваран догађај, док 2000. године Крис Обек није истражио опис догађаја како би утврдио веродостојност.

 

Његово истраживање је довело до закључка да су људи и догађаји у причи измишљени, иако није успео да пронађе оригиналан извор приче.

Дошло се до информације да је прави аутор био реномирани писац научне фантастике Џек Фини (1911-1995), а епизода о Фенцу је била део приче по имену ‘Бојим се’, која је првобитно објављена у Колијеру.

Фиктивни лик и извор приче коначно су идентификовани, али је проблем у томе што ни једна копија приче није пронађена, а Фини је умро пре него што су га могли испитати.

Међутим, прави заплет почиње када је 2007. године истраживач у архиви Берлинских новости пронашао новинску причу из априла 1951. године у којој је прича објављена исто као што се данас препричава.

Ове архивске новине су одштампане 5 месеци пре кратке приче коју је објавио писац Џек Фини, што у потпуности поништава истрагу Крис Обека да је прича измишљена.

Што је још чудније, многи истраживачи тврде да су пронашли доказ о постојању правог Рудолфа Фенца, као и доказ о његовом нестанку 1876. године.

Случај никада није решен.

 

Извор: Wебтрибуне.рс