Издвајамо Србија

РАДО ИДЕ СРБИН У ВОЈНИКЕ: Да ли сте за враћање војног рока? – ВАШ КОМЕНТАР

Опет радо иде Србин у војнике… Тако бар показује истраживање „Демостата“, у ком се чак три четвртине испитаника сложило да војни рок буде обавезан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Студија је трајала седам дана, од 10. до 17. децембра, и обухватила је репрезентативни узорак од 1.200 пунолетних грађана, представника свих генерација, из свих делова Србије. Главни руководилац пројекта био је социолог Срећко Михаиловић.

Занимљиво је да се за увођење обавезног служења војног рока највише залажу они које би онда чекала сивомаслинаста униформа – млади до 30 година, и то из западне Србије и Шумадије. Најмање расположење према војсци влада у Београду, али је и тамо чак 69 одсто испитаника гласало за неминовни одлазак у касарну. Тек сваки пети анкетирани био је против, док шест одсто нема никакав став.

Војни аналитичар Александар Радић истиче да је и сам присталица обавезног служења војног рока, али да сумња како би таква одлука заживела.

– Питање је да ли имамо довољно новца и воље да то поново урадимо, јер Влада треба да уведе нешто чега се већ одрекла. Поготово што смо, док је служење војног рока било обавезно, имали много лоших искустава, пуно такозваних ружичастих беретки односно маминих и татиних синова који су на свакојаке начине избегавали униформу. То им је уосталом дозвољено и кроз институционални инструмент, то јест цивилну војску – наглашава Радић.

Како каже, треба направити разлику између безазлене анкете и стварног служења војног рока.

– Не знам да ли Влада има ауторитет да поново уведе ту обавезу. Јаке речи политичара далеко су од стварности. По мом мишљењу, ако служење војске поново постане обавезно, опет ће је многи избегавати под изговором да им прекида школовање или ремети каријеру – сматра Радић.

С друге стране, са обавезним служењем војске неминовни су и позитивни ефекти.

– Јачање војске нам је неопходно поготово у ово врло незгодно време. Нажалост, недавни протест војног синдиката доказ је да држава очекује од тих људи да много раде за мизерне плате и то мора да се промени – објашњава Радић.

 

Извор: Блиц