Свет

Расту тензије: Кина шаље ратне бродове у америчке воде?!

Кинески ратни брод (фото:ЈуТјуб)
Кинески председник Си Ђинпинг разматра могућност да пошаље своју морнарицу у воде САД. То би, према наводима гласила владе у Пекингу, „Глобал тајмса“, био адекватан одговор Вашингтону, након што је у четвртак у Јужном кинеском мору кинески ратни брод запленио амерички подводни дрон, који је скупљао обавештајне податке. Хегемонији долази крај
Кинески лист пита шта би САД помислиле да кинески бродови почну да скупљају информације у водама у близини америчке обале и додаје да би то лако могло да се догоди.

– Морамо истаћи да би кинески бродови јако брзо то могли почети да раде – наводи „Глобал тајмс

Рат сакупљањем података
Гласило Комунистичке партије Кине и председника Си Ђинпинга додаје да Америка очигледно жели да две земље уђу у рат скупљањем информација на тај начин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кини је позната јачина америчке морнарице. Међутим, без обзира на то колико је она јака, не може да делује на кинеским безбедносним линијама. У супротном, „неспоразуми“ попут овога и трвења само ће се још чешће дешавати – пише „Глобал тајмс“.

Како лист истиче, многи верују да је морнарица САД већ прикупила превише података о кинеској поморској бази на оству Хајнан. Такође, страхује се да је Америка тамо поставила подводне уређаје који константно шаљу сигнале.

– Америка стално тврди да поштује међународно право, позивајући се на слободу пловидбе у Јужном кинеском мору, а у ствари спроводи операције против Кине. То је типичан хегемонијски приступ. Логично би било да слобода пловидбе не нарушава безбедност Кине. С повећањем кинеске одбрамбене способности, верујемо да ће Америка више ценити такав здраворазумски приступ – закључује „Глобал тајмс“.

Кина прети Америци
Вашингтону је претходно запретило и кинеско министарство одбране.

– Противимо се америчком обавештајном раду и војним истраживањима у кинеским водама. Кина ће остати на опрезу у вези с обавештајним радом САД и преузети неопходне кораке – навело је министарство у Пекингу.

Иначе, инцидент, први овакве врсте у новијој историји, догодио се северозападно од филипинског залива Субик, у кинеским водама. Брод америчке морнарице „УСНС Боудич“, који наводно служи за океанографска истраживања, спустио је два подводна дрона у Јужно кинеско море.

У тренутку кад се спремао да их извуче на површину, кинески војни брод за спасавање „тип 922“ запленио је један од два дрона. Иако нико није навео о ком типу подводног дрона је реч, верује се да је у питању „блуфин-21“, који може да се користи у војне, комерцијалне и научне сврхе.

Проверавали салинитет?!
Према наводима власти у Пекингу, заплењена опрема нарушавала је безбедност пловидбе, а нарочито је опасна за кинеске подморнице. Кинески стручњаци сада проверавају податке са америчког дрона, који ће, на захтев САД, бити враћен.

С друге стране, Вашингтон је упутио званичну протестну ноту Пекингу због заплене беспилотног подводног дрона. Америчка администрација тврди да њихов уређај није шпијунирао Кину, већ је прикупљао податке о салинитету и температури воде.

– То је наше, јасно је обележено као наше и желели бисмо да нам се то врати. Такође, не бисмо волели да се тако нешто понови – истакао је портпарол Пентагона Џеф Дејвис.

Извор: Informer.rs/Vestionline