loading...
Регион Србија

Руси послали јасну поруку Црној Гори у вези са НАТО пактом!

БЕОГРАД – Делегације Јединствене Русије, предвођена замеником секретара Генералног савета задуженог за међународну сарадњу Сергејем Железњаком, посетила је Српску напредну странку, где су са руководством те партије разговарали о унапређењу међустраначке сарадње.

Железњак је, након састанка са потпредседницима СНС-а Марком Ђурићем, Маријом Обрадовић, Миленком Јовановим и Милошем Вучевићем, рекао да је договорена још јача међупартијска сарадња и дијалог.

„Наша партија има добро искуство у одржавању изборне кампање у Русији, а наши српски партнери су исто имали успешну предизборну кампању, а следе и важни избори. Разговарали смо и о коришћењу нових технологија у одржавању такве кампање“, рекао је Железњак.

Како је рекао, на састанку је било речи о многим питањима који се тичу билатералних односа Србије и Русије.

„Као владајуће партије сносимо одговорност за безбедност наших земаља и спречавање свих претњи. Подржавамо тежње наших партнера у смислу ојачавања војне неутралности и безбедности“, рекао је Железњак.

Он је казао да је Русија захвална што Србија постаје централна земља за ванблоковксу позицију на Балкану.

„Безбедност и суверенитет су веома важни и морају да се бране, посебно узимајући у обзир међународни тероризам, а наши српски партнери могу да рачунају на пуну руску подршку везану за заштиту националне безбедности и интереса“, рекао је Железњак.

Подсетивши да је састанак одржан након трагедије у Сочију, Железњак је још једном изразио захвалност колегама и пријатељима из Србије и СНС за речи саучешћа.

“Трагедија у Сочију и смрт нашег амбасадора у Турској и показује колико је крхак људски живот и колико се све снаге морају обједињавати за спрецавнаје таквих трагедија”, рекао је функционере Јединствене Русије.

Железњак је истакао да су Русија и Србија много тога проживеле у прошлом веку те да због тога морају да сардајују и подржавају зајединицке иницијативе.

„Ми ћемо радити на сарадњи наших партија, а хтели бисмо да у Србији постоји консензус по најважнијим државним питањима за земљу и ми смо спремни да с тим у вези поделимо наша искуства“, рекао је Железњак.

Упитан да прецизира на шта конкретно мисли, он је рекао да је најважније да постоји консензус за питања од кључног знацаја за развој земље – како да се очува безбедност и како и са ким да се успоставе односе у свету.

„Веома нам је важно што је Србија пример за одбрану суверенитета и интегретита на Балкану и сматрамо да је добар пример за друге земље на Балкану које нису чланице одређених војних блокова“, рекао је Железњак.

„Срећни смо што су нам колеге рекле да је за Србију важно да развија односе и са ЕУ и са Русијом, са којом имају успешну сардњу током више столећа“, рекао је Железњак.

Он је поновио да Русија подржава међународну сарадњу на свим нивоима, јер је то много мудрије него сукобљавање.

„Али ти међународни односи се морају базирати на узајамном поштовању и узимању у обзир интереса свих земаља, а то је став којег се придржава СНС“, рекао је функционер Јединствене Русије.

 Грађани Црне Горе да одлуче у уласку у НАТО

Одлуку о томе да ли Црна Гора треба да уђе у НАТО морају донети грађани, изјавио је Железњак.

Функционер владајуће странке у Русији сматра да власти Црне Горе праве грешку, покушавајући да убрзају улазак у НАТО, јер знају да је већина грађана против тога.

Железњак каже да је у Црној Гори „веома компликована ситуација“, а друштво подељено, те да одлуку о томе да ли земља треба да буде неутрална или у неком блоку, морају да донесу грађани.

„Одлука Црне Горе мора да буде одвојена од деловања Русије и Америке, народ треба сам да одлучи каква треба да буде Црна Гора и сви треба да прихвате вољу народа“, казао је Железњак, одговарајуци на питања новинара после разговора у СНС, коментаришући ситуацију у Црној Гори.

„Насилно увлачцење Црне Горе у НАТО може да доведе до нестабилности у самој Црној Гори, на целом Балкану, али и у НАТО-у“, сматра Железњак.

 

Извор: Танјуг

loading...