Србија

Руси: Срби имају посебно место у руској политици!

Комисија за сарадњу са Србијом у парламенту Русије одражава посебан ниво сарадње српског и руског парламента, као и посебан значај који Русија придаје Србији у својој спољној политици, рекао је шеф руске делегације у Парламентарној скупштини Организације за црноморску економску сарадњу (ЦЕС) Михаил Јемељанов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Таква комисија формирана је у парламенту Русије само са Србијом, ни са једном другом земљом је нема – рекао је Јемељанов.

Говорећи о сарадњи са Србијом, Јемељанов је нагласио да је она најтешња могућа што се максимално одражава на односе српског и руског народа.

– Ти односи одавно превазилазе политички оквир јер су то заиста два братска народа – рекао је за „Спутњик“ Јемељанов, који је предводио руску делегацију на заседању Парламентарне скупштине ЦЕС, одржаном у Скупштини Србије.

Сумирајући заседање, Јемељанов је оценио да су питања безбедности и тероризма веома важна за земље које чине ЦЕС, те да ефикасна борба против тероризма директно утиче на успех економског развоја земаља тог региона.

– У земљи са нестабилном политичком ситуацијом, у земљи гдје је стално присуство претње од тероризма, заиста је веома тешко остварити економски раст – напоменуо Јемељанов.

Он је додао да су припремљени документи са конкретним препорукама усвојени једногласно, мада је свака земља износила своје проблеме.

– Турска делегација је испричала о преврату који су терористичким методама покушале да спроведу одређене снаге у Турској уз спољну подршку, пре свега из САД – навео је он, додајући да је Русија изнела своја достигнућа у борби против тероризма.

Одговарајући на питање о томе да ли је у међувремену било позитивних помака у економској сарадњи црноморског региона, Јемељанов је напоменуо да се економска криза веома болно одразила на све земље тог региона и да је умногоме то изазвано спољним разлозима у односу на регион.

– Економија земаља црноморског региона веома много зависи од одлука које доносе САД и ЕУ, а разумљиво је да оне делују пре свега у свом интересу и не воде увек рачуна о интересима земаља које од њих зависе и отуда у већини земаља региона постоје економска рецесија или стагнација и доста висок ниво инфлације – навео је Јемељанов.

Он је истакао да треба јачати независности и самосталности економија земаља ЦЕС да би оне у мањој мери зависиле од егоистичних одлука западних партнера.

– Зато је веома важна интеграција управо тих земаља, која би била у узајамном интересу. То је и циљ економске сарадње црноморског региона – нагласио је Јемељанов.

Председник Скупштине Србије Маја Гојковић предала је данас парламенту Турске председавање Парламентарном скупштином Црноморске економске сарадње.

На заседању су, осим Србије, учествовале делегације земаља чланица Румуније, Буграске, Грчке, Албаније, Јерменије, Азербејџана, Молдавије, Русије, Турске и Украјине.

 

Извор: Срна