Русија

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Били смо вам браћа, а сада…

Упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси, навео је московски владин дневни лист “Росискаја газета”,

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању овог листа, Руси су тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори, иако су у последњих неколико година руски грађани уложили у њу око две милијарде евра и тако јој помогли да постане пожељна за инвеститоре.

“Ђукановићева влада марљиво ”чисти” земљу од руског утицаја. Када је руском менаџменту у Никшићу запрећено физичким насиљем, полиција одбила да одговори на претње” тврди московски лист.

У тексту је наведено да је компанија која је уложила више десетина милиона евра у модернизацију железаре у Никшићу била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада продала предузеће енглеском купцу.

Прошлог лета власти су конфисковале и потом огласиле продају Комбината алуминијума у Подгорици чији је власник био Олег Дерипаска, истакнуто је у тексту.

“Црногорски политичари имају кратко памћење”, изјавио је руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестеренко, наводећи да су 2005. године црногорски званичници буквално молили Русе да подрже инвестиције у Црној Гори, говорећи да су Руси браћа, а да их сада избацују.

У тексту се тврди да полиција не истражује све чешће случајеве пљачкања руских кућа, док су Руси масовно постали жртве у преварама у послу са некретнинама.

Укидање безвизног режима Русије са Црном Гором могло би значајно да утиче на обим туризма, а промена услова увоза вина из Црне Горе у Русију такође би имала значајне последице по црногорску привреду, будући да 90 одсто извоза иде у Русију.

Према речима спољнополитичког експерта Максима Кисељева и аутора извештаја “Монтенегро, цена европских интеграција” већина становништва Црне Горе оријентисана је “проруски”, а политика премијера Мила Ðукановића изазива све веће незадовољство народа.

Он је закључио да “Русија мора да брани своје интересе и имовину својих грађана на Балкану”.

 

 

Извор: Beograd.in