loading...
Русија

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Били смо вам браћа, а сада…

Упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси, навео је московски владин дневни лист “Росискаја газета”,

Према писању овог листа, Руси су тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори, иако су у последњих неколико година руски грађани уложили у њу око две милијарде евра и тако јој помогли да постане пожељна за инвеститоре.

“Ђукановићева влада марљиво ”чисти” земљу од руског утицаја. Када је руском менаџменту у Никшићу запрећено физичким насиљем, полиција одбила да одговори на претње” тврди московски лист.

У тексту је наведено да је компанија која је уложила више десетина милиона евра у модернизацију железаре у Никшићу била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада продала предузеће енглеском купцу.

Прошлог лета власти су конфисковале и потом огласиле продају Комбината алуминијума у Подгорици чији је власник био Олег Дерипаска, истакнуто је у тексту.

“Црногорски политичари имају кратко памћење”, изјавио је руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестеренко, наводећи да су 2005. године црногорски званичници буквално молили Русе да подрже инвестиције у Црној Гори, говорећи да су Руси браћа, а да их сада избацују.

У тексту се тврди да полиција не истражује све чешће случајеве пљачкања руских кућа, док су Руси масовно постали жртве у преварама у послу са некретнинама.

Укидање безвизног режима Русије са Црном Гором могло би значајно да утиче на обим туризма, а промена услова увоза вина из Црне Горе у Русију такође би имала значајне последице по црногорску привреду, будући да 90 одсто извоза иде у Русију.

Према речима спољнополитичког експерта Максима Кисељева и аутора извештаја “Монтенегро, цена европских интеграција” већина становништва Црне Горе оријентисана је “проруски”, а политика премијера Мила Ðукановића изазива све веће незадовољство народа.

Он је закључио да “Русија мора да брани своје интересе и имовину својих грађана на Балкану”.

 

 

Извор: Beograd.in

loading...