Издвајамо Србија

РУСОФОБИ ЋЕ И ДАЉЕ ДА СЕ ПИТАЈУ – ШТА СУ НАМ ТО РУСИ ПОМОГЛИ?! Русија поклања Србији шест „мигова“ и 30 тенкова

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Русија, као подршку, поклања Србији шест авиона МиГ-29 без новца, при чему ће нас све три фазе модернизације коштати између 180 и 230 милиона евра, рекао је данас српски премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

„Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима“, рекао је премијер који је у првом делу разговора са Шојгуом причао на руском, а касније наставио на српском.

Он је додао да то драматично побољшава оперативно функционалне способности Војске Србије до те мере да као да није иста војска.

„То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5мм (мање топове)“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са комплетним војним врхом индустрије и Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности.

„Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и желела би све одједанпут, али то није могуће“.

У шаљивом тону Вучић је рекао да су „наши из Министарства одбране тражили све могуће ракете“, а да је он у једном тренутку рекао: „Па само што нисте тражили нуклеарно оружје“, на шта се, како каже, насмејао и Шојгу.

„Наравно, нико није то тражио. Тражили смо ракете које у овом тренутку има само Русија. Што се тиче противваздушних система, договор је да на противваздушним системима радимо заједно. Причали смо и о ’буку‘ пре свега, и о ’буку М2‘ и о ’тунгуски‘, али за 2018. годину, што је за годину дана“, рекао је Вучић и додао да мисли да је урађен огроман посао за нашу земљу, „све што смо причали деценијама, 29-30 година“.

Он је подсетио и да хеликоптери нису били набављани 35 година, па су ове године стигли у Србију.

Кад је реч о авионима, до петка би требало да буде потписан уговор, а постоје две могућности, рекао је Вучић.

Како је прецизирао, прва је да руска армија превезе те авионе, који су, како је додао, способни да лете и одлични, и да их у марту довезе и да се заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији. Друга је да остану у Русији до септембра-октобра, па да у новембру следеће године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима.

„Још се гледа која ће од те две опције да буде прихваћена, ми гледамо шта је за нас лакше, боље, и тако ћемо и да поступимо“, нагласио је премијер.

Према његовим речима, било је речи и о другим аспектима сарадње у области војне индустрије. „Ми смо и данас могли да узмемо „бук“ 1, 2 по тржишним ценама. Немамо ми тих пара у овом тренутку, то је 500 милиона, па боље да сачекамо 2018. па опет нешто да добијемо“, приметио је Вучић.

Он је истакао да је поносан, срећан и веома задовољан јер су, како је рекао, генерације људи у Србији, генерације политичара обећавали увек исто и никад ништа нико није испунио. „Ја имам ту срећу да смо политиком војне неутралности, политиком да чувамо своју независност, штитимо своју слободу, да умемо да издржимо притиске са различитих страна успели да дођемо дотле да и своју земљу ојачамо до те мере да ни сами у то доскора нисмо на такав начин веровали“, закључио је Вучић.

Вучић је нагласио да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

„Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу — политичку, економску, војну — до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња“, рекао је Вучић на састанку са Шојгуом.

Србија остаје неутрална

„Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону… То је наш став, ништа се није изменило када је то у питању“, истакао је Вучић.

Он је Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи.

Шојгу је у поздравној речи пожело добродошлицу Вучићу на српском језику.

У неформалном разговору он је рекао да би заједничке летно-тактичке вежбе БАРС које су одржане у октобру у Србији требало да постану годишњи догађај.

„У октобру су у Србији успешно изведене заједничке летно-тактичке вежбе БАРС 2016 и драго нам је да реч БАРС означава братство пилота Русије и Србије. То је добро име, оно мора да се учврсти и морамо да ове вежбе одржавамо на годишњем нивоу“, изјавио је Шојгу на неформалном састанку са премијером Србије Александром Вучићем.

Шојгу је додао да су такође успешно прошле трилатералне заједничке тактичке вежбе „Словенско братство 2016“, уз учешће Белорусије.

„Имамо добру сарадњу за извођење заједничких вежби и предлажемо да се ова пракса развије. У блиској будућности ћемо разменити одобрене планове за 2017. годину и, наравно, не можемо да не подсетимо на учешће тима Војске Србије на Међународним играма 2016, где сте показали доста добре резултате“, рекао је Шојгу.

Осим тога, министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војно-техничком форуму „Армија 2017“ и Међународним војним играма 2017. Шојгу је, такође, упутио позив министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу да учествује у раду шесте Московске међународне конференцији о безбедности у априлу 2017.

Русија је, такође, спремна за јачање војне сарадње са Србијом у области војног образовања, додао је министар.

Руски министар одбране захвалио је српском премијеру за подршку у хуманитарној организацији у сиријском Алепу.

„Захвални смо за политичку подршку Србије нашој иницијативи за хуманитарну операцију у Алепу, као и за упућивање у Сирију хуманитарне помоћи. Србија није речју већ делом потврдила своју спремност да помогне сиријском народу у, за њега, тешко време“, рекао је Шојгу на неформалном састанку са Вучићем.

Он је додао да је учешће Београда у напорима које Русија улаже за стабилизацију ситуације у Сирији још једном показало поверење и отворену билатералну сарадњу. Вучић је позвао руског министра одбране да посети Београд и изразио је наду да ће сарадња две земље јачати у свим правцима — политичком, економском и војном.

„Надам се да ћете ускоро бити наш гост у Београду, а да ћемо ми бити добри домаћини“, додао је српски премијер.

Вучић, који борави у једнодневној посети Москви, обишао је јутрос један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...