Издвајамо Свет

СЕР ДЕЈВИД O РАТУ У СИРИЈИ: Време је да запад призна пораз!

Сер Дејвид РИЧАРДС: „Запад, на жалост, нема јасну стратегију. А имамо посла са људима какви су Путин и Асад који очито имају стратегију и који су нас надмудрили“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ричардс 2012-те и 2013-те предлагао план за упад у Сирију: „Морали смо или поћи на тај корак, па срушити Башара Асада, или почети да га подржавамо. То је била солидна стратегија за чију реализацију је била потребна само једна година, али није прихваћена“

Бивши начелник Штаба одбране велике Британије – сер Дејвид Ричардс – оценио је да је време да западне земље признају да су изгубиле рат у Сирији.

Један од најауторитетнијих британских генерала рекао је у интервјуу за Би-Би-Си:

„Бојим се да смо тај рат изгубили. Али, то не значи да морамо – ако изаберемо добру стратегију – изгубити мир. Уверен сам да западни државници и политичари сада треба да се управо н то сконцентришу“.

Ричардс је додао да Запад треба и да се посвети решавању хуманитарних питања у Сирији, па наставио:

„Запад, на жалост, нема јасну стратегију. А имамо посла са људима какви су Путин и Асад који очито имају стратегију и који су нас надмудрили“.

Све је ово утолико значајније што је управо Ричардс 2012-те и 2013-те предлагао план за упад у Сирију.

Он сада опомиње: „Морали смо или поћи на тај корак, па срушити Башара Асада, или почети да га подржавамо. То је била солидна стратегија за чију реализацију је била потребна само једна година. Добили смо одговор: да немамо годину на располагању и да тај план зато није довољно добар“.

Ричардс је открио и да је на то тада одговорио: „Добро, у том случају је боље да почнемо да подржавамо Асада… Јер, у супротном ћемо добити најгори од свих могућих резултата“.

Елитни британски генерал сада се залаже за што брже завршавање рата у Сирији:

„Сви смо ужаснути због хуманитарне ситуације у Сирији. Ако не окончамо тај рат – он ће трајати још годинама. Сматрам да је западна либерална тачка гледишта – укључујући и моју, не бојим се да то признам – била веома лицемерна“.

Додатно је објаснио: „Ми заврћемо руке, говорећи притом о хуманитарној ситуацији, али ми никада нисмо били спремни да је разрешимо“.

Извор: факти.орг