Издвајамо Свет

ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ АЗИЈЕ: Кина окупља војску на индијског граници, сукоб неизбежан?! (ФОТО/МАПА)

Кинеска војска поставља ракете и млазњаке на граници с Индијом, тврди “Канва ејжан дифенс”, портал специјализован за војна питања са подручја Азије са седиштем у Канади.

Loading...

Ту вест је објавила агенција УПИ, а пренео хрватски “Вечерњи лист”. Према тврдњи у извештају тог портала, оружја су постављена у подручјима Тибета и западне регије Синђијанг уз системе контроле и раног упозоравања.

“Канва” је цитирао извор из Индијског ратног ваздухопловства који је навео да су кинеске јединице поставиле борбене авионе “Ђијан-11” и “Ђијан-10”, као и летелицу за рано упозоравање “Конгђинг-500”.

Наводи се да је први поменути борбени авион познат и као “Шењанг Ј-11” и да се ради о млазњаку који је Кина произвела 1998, а изграђен је како би се супротставио ловцима четврте генерације као што су “Мекдонел Даглас Ф-15 игл” и “Јурофајтер тајфун”.

У извештају стоји да је други борбени авион, познат и као “Ченгду Ј-10”, лаки ловац-млажњак док КЈ-500 може да буде опремљен системом раног упозоравања.

Тврди се да је у граду Корли у Синђијангу Кина наводно поставила јединицу одговорну за лансирање балистичких ракета средњег домета, а да је у граду Хотану на северозападу Синђијанга поставила Ј-10 и стратешки бомбардер Х-6К.

У извештају је изнета тврдња неименованих извора да је војска подигнута с циљем јачања спремности у случају могућег сукоба с индијском војском, изјавили су извори.

Оснивач “Канве” Андреј Чанг је изјавио да је војно појачање постављено због могућег противнапада, преноси “Вечерњи” вест коју је објавио УПИ.

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...