Регион

ШОКАНТНО! ХРВАТСКА МИСИЈА УЖАСА: Тајно ископавају кости српске деце!

Нико од породица убијених српскихи жртава, међу којима је било највише жена и деце, није обавештен о томе да се посмртни остаци њихових најмилијих поново премештају

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ неколико дана, Комисија владе Хрватске, која је задужена за истраживање и есхумацију жртава Другог светског рата, прекопава Шаранову јаму која се налази на Велебиту, где су усташе у време злочиначке НДХ бацале убијене Србе, међу којима је било највише жена и деце.

Иначе, нико од породица убијених жртава није обавештен о томе да се посмртни остаци њихових најмилијих поново премештају, а о томе није обавештена ни Црква, односно владика горњокарловачки Герасим, који је надлежан за то подручје.

– Прекопавање траје већ трећи дан, а у хрватским медијима нема ни гласа о томе. Ни наша црква није обавештена. Све то скупа нас веома вређа. Јама је већ неколико пута истраживана, а извештаји о пронађеним остацима били су различити, што оставља простор за манипулацију – рекао је председник Удружења “Јадовно” Душан Басташић за “Ало!”.

Због тога што га нико није обавестио о прекопавању јаме, владика горњокарловачки Герасим је револтиран. Наводи да ће тражити да се кости жртава након ископавања предају Српској православној цркви.

– Кости жртава су наше и ми ћемо упутити захтев да нам се након ископавања оне предају, да их ми похранимо у наше храмове, како доликује земним остацима светих мученика – рекао је он.

Како даље истиче, понеку информацију о прекопавању јама на Велебиту је сазнао “са стране, од других људи”.

– Забрињава нас то да нисмо обавештени и што се то ради потајно, што свакако оставља простора за манипулисање и прекајање истине.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је протествовао због начина на који је Комисија владе Хрватске приступила вађењу костију из јаме.

– Када се све чињенице узму у обзир, остаје закључак да се ради на овакав начин јер се жели драстично смањити број српских жртава и минимизирати и релативизовати злочин геноцида у НДХ. За утврђивање праве истине неопходно је да се између Србије и Хрватске постигне договор да се у процес вађења посмртних остатака укључе и породице жртава, представници СПЦ и тимови стручњака из Србије (спелеолози, форензичари, патолози етнолози), с циљем да се избегне манипулација бројем жртава – наводи Линта.

Председник Домунетационо-информациног центра “Веритас” Саво Штрбац за “Ало!” каже да смо вађење костију жртава треба поздравити.

– Заиста је неуобичајено ископавати јаме на такав начин, без позивања представника жртава, када се већ зна ко су жртве. Људски је да се све јаме есхумирају и предају породицама. Има назнака да би у Велебијским јамама и у овој Шрановој могло бити жртава и из 90-их и ми их тражимо. Желим да се надам да ће све што се извади бити доступно јавности и струци и да неће нико манипулисати тиме јер би то било страшно – наводи он.

Ветерани Хрватских одбрамбених снага (ХОС) у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, открили су спомен-обележје на којем је уклесана усташка крилатица “За дом спремни”. Угравирана је на полочи која је 5. новембра постављена на зграду на Тргу краља Петра Свачића као знак сећања на 11 погинулих припадника Прве сатније “Анте Параџик” ХОС-а, који су погинулина том подручју.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, апеловао је да Европа осуди бујање фашизма у Хрватској, која је земља чланица ЕУ.

– Упозоравамо и хрватску јавност и читав свет да се фашизам у Хрватској поново буди – рекао је Вулин новинарима, коментаришући постављање табле.

Он је истакао и да се тако нешто може очекивати од земље у којој се председник државе слика са усташком заставом и у томе не види ништа спорно.

Подсетимо, за шефа дипломатије у влади Андреја Пленковића постављен је Давор Стиера, рођени унук пуковника Ивана Стиера, десне руке чувеног усташког сатника Вјекослава Макса Лубурића, који је познат по томе што је командовао логором у Јасеновцу, где су зверски убијани Срби, Јевреји и Роми.

 

Извор: (Telegraf.rs / Alo)