loading...
Издвајамо Србија

ШТА СЕ ДЕШАВА? Вучић одбио НАТО! СНС критикује Девенпорта! Брисел љут!

ВУЧИЋ спустио на земљу Девенпорта и разбеснео Брисел

Шеф Мисије ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт, којег је премијер Александар Вучић споменуо током посете комесара Јоханеса Хана, пожалио се тим поводом на свом Тwиттер налогу.

„Господин Премијер јуче код нас у ЕУИЦБГ (Инфоцентар ЕУ у Београду): не занимају ме ставови Мајкла Давенпорта“, написао је Девенпорт.

Премијер Вучић је, међутим, како преноси Тањуг, током јучерашње заједничке конференције за новинаре са комесаром Ханом, поручио, како је истакао, и шефу Делегације ЕУ у Србији и европском комесару и осталима да морају поштовати „оно што Србија јесте“, а не да је праве „оним што није“.

Вучић је, наиме, најпре приметио да Девенпорт обавештава ЕУ када српски медији спомињу његово име, али не и о томе шта ти исти медији пишу о српском премијеру.

Вучић је то рекао у контексту негативних написа о њему и његовом кабинету.

СНС критиковао Девенпорта!

Посланица Српске напредне странке Марија Обрадовић оценила је данас да шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт „излази из својих оквира“.

„Девенпорт излази из својих оквира, то што ради није његов посао, али очигледно наставља да се тиме бави“, каже Обрадовић за Н1.

Говорећи о председничким изборима, каже да СНС није започео кампању, и да се још не зна ко ће бити кандидат.

„Ајде да сачекамо да премијер каже. Различити амбасадори западних земаља се мешају у унутрашњу политику. Неки имају проблема и са својим шефовима, и сугерисано је да се мешају више него што им је дозвољено. Не пријављују својим државама шта раде“, рекла је она.

„Погледајте сада радикали испадаше господа у односу на то шта раде други посланици опозиције“, каже Обрадовић, и додаје да „нема омиљену опозицију“.

Навела је да је јуће и комесар ЕУ Јоханес Хан имао „коментар на ту тему“ и да је речено да „заиста строго прате понашање амбасадора Девенпорта“.

Каже да је споменула њега као једног од људи који излази из својих надлежности, али да има и других и да неће да излази са именима.

„Није њихова да и да подржавају неке кандидате, иако нису ни расписани избори“, каже Обрадовић.

Додаје да председнички нису расписани, и да ће се кренути са кампањом када буду расписани.

„Говорићемо на председништву СНС. Ако су избори у априлу, у децембру је рано. Николић добро ради свој посао, није блокирано функционисање председништва“, каже она и додаје да је Вучић рекао да кохабитација није нешто šто је добро за Србију.

Обрадовић је рекла да се нада се да ће ови избори показати „неку другачију народну вољу“, ако их буде било.

„Ти парламентарни избори могу да промене слику у парламенту Србије“, каже посланица СНС.

„Све фукционише, помало под притиском инцидената у парламенту, али за то нису криви посланици владајуће већине. О парламентарним изборима ћемо разговарати, не морају да се покопе са председничким. Нисмо о томе разговарали, не знам да ли има потребе. Има још пет месеци, свашта може да се деси до тада“, каже Обрадовић.

Људи који треба да донесу одлуку о тим парламентарним изборима, знају добро шта се дешава, истиче Обрадовић.

„Неки људи планирају да блокирају рад државе и парламента. Посао опозиције је да се бори, и то је легитимно и ми смо то некада радили. Али има активности које превазилазе редовни политички рад. Али не бих да говорим о томе“, каже Обрадовић.

Поводом захтева тројице народних посланика СНС-а да се Родољубу Шабићу и Саши Јанковићу смање плате, Обрадовић каже да не може да утиче на то шта це посланици СНС поднети као амандмане.

Како каже, она их подржава, и сматра да треба да изнесу „шта је став грађана“.

„Преносите шта су реакције људи – не свиђа им се такав став заштитника који чини се о државном трошку промовише шта је његов посао, али танка линија је када подстичете грађане да негативно оцењују рад владе или говори шта су права градана. Не можете да знате где почиње политицки рад а где је улога заштитника градана“, каже Обрадовић.

Додаје да Јанковић „не може бити њен заштитник грађана“.

На питање да ако се иде том логиком, можда би требало да Душан Бајатовић буде први на списку, Обрадовић каже:

„Да неко тражи да се смањи Бајатовићу плата, ја сам сигурна да би био такав амандман.“

Обрадовић каже да не види ништа страшно у критикама опозиције на буџет.

„Најважније да погледамо ширу слику, и видимо да ли сви раде свој посао. Опозиција и теба да критикује, а на владајућим партијама је да укажу на чему смо радили и који су добри резултати. Не видим ништа страшно у тим критикама. Демантује их број поднетих амандмана. 300 поднетих амандмана не може да се поднесе без читања буџета“, каже Обрадовић.

Каже да је буџет реалан, и да је приказано све šто Србија издваја за „губиташе“.

„Било би неозбиљно да кажемо да ће све бити решено, да је 2017. година у којој ће бити решени сви наши проблеми“, каже Обрадовић.

Она је такође рекла да не зна да ли ће бити промена у раду служби безбедности.

БИА И ВОА ће поднети извештај о раду, каже Обрадовић и додаје да ће бити разговора.

ВУЧИЋ: Србија није заинтересована за улазак у НАТО

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је представницима НАТО приликом последње посете рекао да Србија није заинтересована за чланство у тој алијанси.

„Отишао сам у НАТО и директно свима у лице рекао да Србија није заинтересована за чланство Србије у НАТО. Шта то измишљате“, рекао је Вучић током расправе у Скупштини Србије одговарајући на критике посланика Двери због последње Вучићеве посете НАТО и на њихове наводе да ради за НАТО.

Он је питао и да ли измишљају ствари због тога што треба да добију неке паре, промовишући се као заштитници Србије од уласка у НАТО.

Извор:Танјуг

loading...